Multiaktiviteettituotteiden suunnitteleminen Pohjois-Karjalaan - Boman, Tiia (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2015)
Viime vuosina luontomatkailua ja erityisesti kesän luontoaktiviteetteja on kehitetty ja tuotteistettu valtakunnanlaajuisesti Outdoors Finland -hankkeiden avulla. Pohjois-Karjalaan ei ole kuitenkaan vielä luotu Outdoors Finland -ohjelman tuotesuosituksia noudattavaa tuotetarjoomaa omatoimimatkailijoille. Opinnäytetyössä tehtävänä oli suunnitella kaksi esimerkinomaista omatoimisesti toteutettavaa kesämultiaktiviteettituotetta Pohjois-Karjalan olemassa olevia reitistöjä hyödyntäen. Työn toimeksiantajana toimi Karelia Expert Matkailupalvelu Oy. Opinnäytetyö oli toiminnallinen. Tuotteiden suunnittelussa käytettiin laajalti eri lähdeaineistoja, ja lisäksi tehtiin neljä ekskursiota suunniteltujen tuotteiden kohdealueille. Ekskursioilla tarkistettiin reittien soveltuvuus matkailukäyttöön. Lisäksi taustatiedon keräämiseksi lähetettiin kaksi lyhyttä sähköpostikyselyä: toinen kahdeksaan Pohjois-Karjalan alueen matkailuneuvontaan ja toinen 17 luontomatkailuyrittäjälle pääasiassa Lieksa–Ilomantsi-alueella. Työn lopputuloksena syntyi kaksi tuoteluonnosta ja niille tuoteselosteet ja -kortit. Työtä tehtäessä kuitenkin havaittiin, ettei Outdoors Finland -ohjelman tuotesuositusten mukaisen tuotetarjooman rakentaminen ole helppoa. Pohjois-Karjalan reitistöt eivät kaikilta osin vielä ole tuotteistamisen edellyttämällä tasolla. Suositusten täyttäminen edellyttäisi muun muassa sitä, että informaatiota olisi tarjolla myös englanniksi, reiteistä olisi ajantasaisia karttoja tarjolla ja reittimerkinnät maastossa olisivat selkeät. Nyt huomiota tulisi kiinnittää ainakin retkeily- ja reittikarttojen päivittämiseen ja uusien karttapainosten ottamiseen sekä englanninkielisen informaation tuottamiseen. Kehitettävää on myös reittimerkinnöissä, etenkin Karhunpolun maastopyöräilyreitti on vielä maastoon merkitsemättä. In recent years nature tourism and especially nature-based summer activities have been developed and productised in whole Finland through Outdoors Finland program. Still North Karelia is lacking self-guided nature-based activity ...