Lääkeannostelijan käyttö kotisaattohoidossa - Ohjevideo ensihoidon henkilökunnalle - Vihtalahti, Emmi (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2015)
Väestö ikääntyy Suomessa jatkuvasti, mikä aikaansaa myös saattohoitoa tarvitsevien asiakkaiden määrän kasvun. Sosiaali- ja terveysministeriön linjauksen mukaan kotisaattohoitoon tulee tämän vuoksi panostaa jatkossa entistä enemmän. Pohjois-Karjalan alueella kotisaattohoitoa on pyritty kehittämään ensihoidon toimintavalmiuksia saattohoitopotilaiden hoitoon lisäämällä. Kotisaattohoidon laatua lisäävät muun muassa uudet saattohoitopotilaan hoito-ohjeet ensihoidolle. Tämän opinnäytetyön tarkoitus on kehittää sekä laajentaa ensihoidon toimintamahdollisuuksia kotisaattohoitopotilaan hoidossa ja siten parantaa kotisaattohoitopotilaiden hoitoa Pohjois-Karjalassa. Opinnäytetyönä tuotettiin viitenä lyhyenä videona ohje lääkeannostelijan käytöstä saattohoitopotilaan kivunhoidossa ensihoidon henkilökunnalle. Videoiden tehtävä on tukea lääkeannostelijahoidon oppimista sekä jo opitun asian kertaamista myöhemmin. Toimeksianto tälle toiminnalliselle opinnäytetyölle tuli palliatiivisen ja saattohoidon kehittämiseen tähtäävältä Paletti-hankkeelta. Jatkokehitysehdotuksina työhön voisi liittää kirjalliset ohjeet videoiden aiheista sekä koulutuspaketin lääkeannostelijan käytöstä ensihoidon henkilökunnalle. Lisäksi olisi hyvä tutkia, millaisia vaikutuksia koulutuksilla on ensihoitajien osaamistasoon: onko ensihoitajilla jatkossa paremmat valmiudet lääkeannostelijaa käyttävän potilaan hoitoon. In Finland, due to the continuous ageing of the population, the number of clients in need of palliative care is rising. The Ministry of Social Affairs and Health states that more money should be invested in home-based end-of-life care in the future. In the area of North Karelia, the aim has been to develop home-based end-of-life care by enhancing the skills of paramedics to provide care for this client group. The introduction of new instructions for paramedics concerning the care of end-of-life patients increases the quality of home-based end-of-life care. The aim of this thesis was to develop and expand paramedics’ skills and scopes of action ...