Oppimisympäristön rakentamisen toimintamalli - Pirhonen, Sami (Jyväskylän ammattikorkeakoulu, 2015)
Itä-Savon koulutuskuntayhtymä (myöhemmin myös SAMIedu) ylläpitää Savonlinnan ammatti- ja aikuisopistoa (myöhemmin myös SAMI) Savonlinnassa. SAMIedu on alueellisesti (Itä-Suomessa) merkittävä toisen asteen ammatillista koulutusta järjestävä organisaatio. Opinnäytetyössä kehitettiin Savonlinnan ammatti- ja aikuisopistoon oppimisympäristön rakentamisen toimintamalli, jonka tarkoituksena oli parantaa oppimisympäristön toteuttamisen johtamista, sekä selkeyttää prosessin eri toimijoiden vastuita ja tehtäviä. Toimintamalli on sijoitettu henkilökunnan saataville Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston laatujärjestelmään. Lisäksi luotiin työkalut oppimisympäristön suunnitteluun ja sen toimivuuden toteamiseen oppimisympäristön valmistumisen jälkeen. Opinnäytetyö toteutettiin kehittämistyönä ja tavoitteena oli luoda konkreettisia tuotoksia ja siinä käytettiin konstruktiivista tutkimusta ja benchmarkkausta. Kehittämistyön aikana tehtiin kaksi benchmarking käyntiä sekä toteutettiin teemahaastattelut. Opinnäytetyöhön haastateltiin opiskelijoiden, työelämän sekä oppilaitoksen henkilöstön edustajia. Opinnäytetyössä hyödynnettiin myös organisaatiossa jo olevaa tietoa. Työn tuloksena syntyi uusia työkaluja ja ohjeistuksia oppilaitokseen. Näitä tuotoksia olivat muun muassa oppimisympäristön toteuttamisen toimintamalli, oppimisympäristön suunnitteluun kehittämis- ja arviointityökalu sekä arviointityökalu oppimisympäristön katselmukseen. Tehty kehitystyö loi muutamia jatkokehitysideoita, joita on tarkoitus viedä organisaa-tiossa eteenpäin. East-Savo Consortium for Education (later SAMIedu) maintains Savonlinna Vocational Col-lege in Savonlinna (later SAMI). SAMIedu is a remarkable organization providing upper sec-ondary vocational education in eastern Finland. The aim of this thesis was to develop an operational model for constructing a learning envi-ronment. This operational model was intended to improve the management in planning of learning environment and clarify the responsibilities and tasks of the operators in the pro-cess. ...