Lasertyöstö Kaakkois-Suomessa : Markkinointitutkimus - Tiihonen, Vesa (Mikkelin ammattikorkeakoulu, 2015)
Opinnäytetyössä tutkitaan lasertyöstön hyödyntämisen astetta Kaakkois-Suomessa. Käyttöä kartoitettiin Savosolar Oy:n toimeksiannosta. Tietoja oli tarkoitus käyttää yrityksen hankintapäätöksen tukena. Lisäksi perehdytään laserin fysikaalisiin ominaisuuksiin ja käyttöön valmistustekniikassa sekä tutustutaan markkinointitutkimukseen tutkimusmenetelmänä. Tietoja kerättiin sähköisellä Webropol-kyselytyökalulla aikavälillä touko-syyskuu 2015. Kysely toteutettiin kahdessa osassa. Ensimmäisessä osassa kyselyä jaettiin Etelä-Savon alueen yrityksille ja jälkimmäisessä kyselyssä kohteena olivat Etelä-Karjalan sekä Kymenlaakson alueen yritykset. Kaakkois-Suomen yritykset tuntevat ja hyödyntävät lasertyöstöä joko omassa tuotannossaan tai hankkivat palvelua alihankintana. Erityisesti laserleikkaus on laajasti käytössä. Laserhitsauksen suhteen yritykset olivat varovaisempia kannassaan. Monien mielestä laserhitsauksen hyödyntäminen vaatisi panostuksia tuotteen tarkempaan suunnitteluun. Muista lasertyöstömenetelmistä tunnettiin etenkin merkkaus ja pintakäsittely. Kyselyn pohjalta ei voida vetää suuria johtopäätöksiä, sillä vastausprosentti on aivan liian pieni. Aihetta voisi lähestyä uuden tutkimuksen valossa, paremmilla resursseilla varustettuna. The goal of this thesis is to gather information on the use of laser manufacturing in South-Eastern Finland. The subject was given by Savosolar Inc. which was interested in purchasing a machine capable of laser manufacturing. This thesis will also look at the physical properties of laser light and its use in manufacturing. The information gathering was carried out using marketing research methods. A Webropol-survey was sent to various companies in South-Savonia, South-Karelia and Kymenlaakso regions during may-september 2015. It is clear that laser manufacturing methods are known and used in the area. Laser cutting is the primary method with many businesses using it in their production or through sub-contractors. Laser welding isn`t as widely used. Many answerers told that using ...