Liiketoimintasuunnitelman käyttömahdollisuudet yhteismetsän johtamisessa - Kärki, Ella (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2015)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli laatia perustettavan Pohjois-Karjalan yhteismetsälle suositukset liiketoimintasuunnitelman käytöstä yhteismetsän johtamisessa ja selvittää, kuinka tämä yritystoiminnassa yleisesti käytetty strategisen johtamisen väline soveltuu yhteismetsän johtamisen työkaluksi. Tutkimuksen ensimmäisessä työvaiheessa toteutettiin liittämis- ja ostohaluisille yhteismetsille (n=107) sähköinen kysely, jossa selvitettiin sen hetkistä liiketoimintasuunnitelman käyttöä ja tarpeellisuutta yhteismetsissä. Toisessa vaiheessa haastateltiin viittä edellä mainittuun kyselyyn vastanneen yhteismetsän edustajaa. Puhelinhaastattelussa syvennettiin yhteismetsien tulonmuodostuksen, johtamisen ja tulevaisuuden suunnitelmien yhteyttä ja liiketoimintasuunnitelman hyödyntämistä työvälineenä. Kolmannessa työvaiheessa koottiin suositukset Pohjois-Karjalan yhteismetsälle liiketoimintasuunnitelman käyttöön otosta. Tutkimuksen perusteella liiketoimintasuunnitelmaa ei käytetä vielä lainkaan yhteismetsien johtamisessa, mutta strategiasuunnitelmia on tehty jo useissa yhteismetsissä ja ne koettiin tärkeäksi työvälineeksi. Suosittelen yhteismetsän toimintasuunnitelman laajentamista strategiasuunnitelmaksi ja lisättäväksi siihen yhteismetsän mission ja vision kuvauksen, liikeidean kuvauksen, SWOT-analyysin sekä toimintaympäristöanalyysin, kannattavuuslaskelman ja kassavirtalaskelman. Lisätutkimuksilla olisi selvitettävä, toisiko yhteismetsien strateginen johtaminen lisäarvoa yhteismetsän johdolle ja osakkaille. The purpose of the thesis was to design a propositional framework for the use of a business action plan to the North Karelian jointly owned forest (Pohjois-Karjalan yhteismetsä) and to investigate the application of the strategic management device so widely used in the business world as a management tool of a jointly owned forest. In the first phase of the study online questionnaire was sent to jointly owned forests (n=107) per-ceived as looking to make a merger or acquisition. The aim f the questionnaire was to ...