"Yhteinen asia, yhteiset huolet ja ilot" : Vanhempien ja opettajien näkemyksiä kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä - Saaranen, Johanna (Jyväskylän ammattikorkeakoulu, 2015)
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää erään pohjoissuomalaisen yhtenäiskoulun 0 -9 luokkien oppilaiden vanhempien ja opettajien näkemyksiä ja kokemuksia kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä. Aineiston avulla oli tarkoitus saada uudenlaista tietoa yhteistyöhön liittyen, jota voitaisiin käyttää apuna kodin ja koulun välisen yhteistyön kehittämisessä. Aineisto kerättiin Webropol – kyselylomakkeilla maaliskuussa 2015. Kyselyjen linkit lähetettiin sähköisen Helmi-reissuvihkon välityksellä. Kyselyyn osallistui 48 vanhempaa ja 11 opettajaa. Tutkimusaineisto analysoitiin sekä laadullisia että määrällisiä menetelmiä käyttäen ja hyödyntämällä Webropol – kyselyohjelman työkaluja. Tutkimuksen keskeisimpinä tuloksina nousi esiin se, että sekä vanhemmat että opettajat kokivat henkilökohtaiset tapaamiset koululla toimivimmaksi yhteistyömuodoksi. Kaikki kyselyyn vastanneet myös kokivat kodin ja koulun välisen yhteistyön tärkeäksi ja merkitykselliseksi. Kehittämisen kohteena vastauksissa nousi esille opettajien puolelta vanhempien osallisuuden lisääminen. Vanhemmat toivat esille kehittämistarpeita sähköiseen reissuvihkoon ja vanhempainvarttikäytäntöihin liittyen. Sekä vanhemmat että opettajat olivat sitä mieltä, että yhteisiä tapahtumia ja avoimien ovien päiviä voisi järjestää enemmän. Jatkossa aihetta voisi syventää tutkimalla asiaa vielä enemmän kasvatuskumppanuuden näkökulmasta tai toimintatutkimuksen kautta ottamalla perheet ja koulu mukaan yhteistyön kehittämiseen. The aim of this thesis was to find out the views and experiences of parents and teachers on the home-school collaboration in one school in Northern Finland. The purpose was to elicit new kind of information for developing the home – school collaboration. The data was collected using the Webropol – survey software in March 2015. Links to the questionnaire were sent using an electronic communication notebook called Helmi. The questionnaire was answered by 48 parents and 11 teachers. The data was analyzed using both quantitative and qualitative methods, and ...