Suoju-Viitanan metsäkoulun lämpölaitoksen energia- ja kustannustehokkuuden parantaminen - Lavonen, Jaakko (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2015)
Tiivistelmä Opinnäytetyössä selvitettiin Karjalan tasavallan Prääsän piirissä, Tsalnan kylässä sijaitsevan Suoju-Viitanan metsäkoulun lämmitysjärjestelmän nykyinen energia- ja kustannustehokkuus sekä laskettiin vaihtoehtoisten halko- ja hakelämmitysjärjestelmien energiankulutus ja arvioidut investointi- ja vuosittaiset kustannukset. Nykyinen lämmitysjärjestelmä tulee pian käyttöikänsä loppuun. Tutkimuksessa lähdettiin tilanteesta, jossa tarvittava raaka-aine oli jo kuljetettu Suoju-Viitanan metsäkoulun pihalle, ja laskelmissa keskityttiin vain lämmitysjärjestelmiin. Paikallisten olosuhteiden selvittämiseksi käytiin ensiksi itse paikalla keväällä 2014 haastattelemassa metsäkoulun rehtoria ja paikallista metsäkoneenkuljettajaa. Tämän jälkeen tutustuttiin internetistä saatavissa olevaan lähdeaineistoon, selvitettiin datan perusteella paikalliset ilmasto-olosuhteet ja laskettiin valittujen eri vaihtoehtojen kustannukset. Lisäksi haastateltiin puhelimitse polttoaineen kulutukseen ja Venäjän metsätalouden käytäntöihin liittyvistä kysymyksistä asiantuntijoita. Nykyisessä järjestelmässä lämmitykseen kuluva kokonaisenergia on 928 MWh, jolloin energianhinnaksi tulee 1 948 RUB/MWh. Vertailtaessa eri vaihtoehtoja suositeltavinta tutkimustulosten perusteella on seuraavaksi hankkia kohteeseen alapalokattila ja jatkaa pilkkeen käyttöä lämmitysratkaisuna. Kokonaisenergian kulutus tässä ratkaisussa olisi 604 MWh. Tekemällä polttopuu alapalokattilaan miestyövoimin lämmitysenergian hinnaksi saadaan 2 157 RUB/MWh. Abstract The purpose of the thesis was to make a new proposal for Suoju- Viitana Forest school heating system. The school is located in Chalna Village in Republic of Karelia. First current energy consumption and heating costs were studies, secondly, the energy consumption of alternative chipped firewood and wood chip heating system was calculated, and capital investment and annual costs were estimated. The current heating system will soon be in the end of its life. When starting the study, the necessary raw material had ...