SÄHKÖMOOTTORIKELKKA : Ekologista tulevaisuutta - Stark, Raimo (Lapin ammattikorkeakoulu, 2015)
Tämä tutkimus käsittelee sähkömoottorikelkan teknisiä ja taloudellisia vaatimuksia ohjelmapalveluyrittäjien näkökulmasta sekä vaatimukset täyttävän sähkömoottorikelkan markkinapotentiaalia. Opinnäytetyön tutkimustehtävänä oli selvittää tällä hetkellä ohjelmapalvelukäytössä olevien tavanomaisten moottorikelkkojen teknisiä ja taloudellisia ominaisuuksia, selvittää tulevaisuudessa rakennettavan sähkömoottorikelkan vastaavat vaatimukset sekä tavoiteltava hintataso. Tutkimuksen aiheen valinta perustuu yleiseen tarpeeseen kehittää ekologisen luonnossa liikkumisen mahdollisuuksia. Sähköenergian käyttäminen liikennevälineissä on yksi tapa lähestyä tätä ongelmaa. Tavoitteena on nykytekniikan avulla luoda uudenlainen työ-, harrastus- ja ohjelmapalvelukäyttöön soveltuva liikkumisväline. Tutkimuksessa käytetty menetelmä on tapaustutkimus täydennettynä yhdistelmämenetelmien keinoin, case study with mixed methods. Tutkimusaineisto kerättiin Suomen Lapin alueen ohjelmapalveluyrityksiltä kvantitatiivisena kysely-tutkimuksena kyselylomakkeella. Tutkimusaineistoa täydennettiin haastatteluilla ja havainnoinnilla ja saatuja tuloksia tarkennettiin triangulaation avulla vertaamalla kyselyn tuloksia haastattelun avulla saatuihin vastauksiin. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan todeta, että n. 60 % nykyisistä safarikäytössä olevista moottorikelkoista voidaan korvata sähkömoottorikelkalla, jonka kuljetuskapasiteetti on 2 henkilöä, omapaino 200 kg, huippunopeus 80 km/h, toimintasäde 100 km, energian kulutus vastaa polttoaineen kulutusta alle 6 litraa/100 km ja hinta on 9 000 eur alv 0 %. Lapin maakunnan alueella tällaisen sähkömoottorikelkan markkinapotentiaali safarikäytössä on n. 600 kpl. Koska sähkömoottorikelkka on käytön aikana 0-päästöinen, on sitä mahdollista käyttää tietyin rajoituksin myös luonnonsuojelualueilla. Tämä lisää kelkan maailmanlaajuista markkinapotentiaalia huomattavasti. This thesis dealt the technical and financial requirements of an electric snowmobile from the perspective of snowmobile safari companies, as ...