Yksityismetsien hakkuiden lisääminen Sodankylän metsänhoitoyhdistyksen toimialueella : Metsäalan lakimuutosten ja metsätieverkoston parantamisen vaikutukset - Riipi, Mia-Maria (Lapin ammattikorkeakoulu, 2015)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on selvittää metsänomistajien mielipiteitä metsäalan lakimuutosten vaikutuksista sekä metsätieverkoston parantamisesta Sodankylän metsänhoitoyhdistyksen toimialueella. Työstä saatavan tiedon avulla metsänhoitoyhdistys pystyy kehittämään toimintaansa ja palveluiden markkinointia siten, että hakkuiden määrä saataisiin kasvatettua lähemmäksi vuotuista hakkuusuunnitetta. Tutkimuksen aineisto kerättiin kyselytutkimuksena toimeksiantajan järjestämissä metsäalan lakimuutoksia koskevissa koulutustilaisuuksissa. Koulutustilaisuuksia järjestettiin kahdeksan kappaletta eri puolilla Sodankylän kunnan aluetta. Tutkimus oli kokonaistutkimus ja vastauksia kertyi yhteensä 134 kappaletta. Tuloksia analysoitiin muun muassa ristiintaulukoimalla. Tutkimuksessa selvisi, että metsäsuunnitelmalla on suuri vaikutus metsänomistajan puukauppa-aktiivisuuteen. Metsänomistajat suosivat metsän peitteellisyyttä ylläpitäviä kevyempiä hakkuuvaihtoehtoja. Metsätieverkoston parannukset toivottiin kohdistettavan vanhojen teiden kunnostukseen sekä syys- ja talviteiden muodostamiseen. Suurin osa metsänomistajista piti metsänhoitoyhdistyksen palveluita erittäin tärkeänä ja aikoi jatkaa jäsenyyttään tulevaisuudessa. Metsänhoitoyhdistys voi tulevaisuudessa kehittää jäsenilleen bonusjärjestelmän, mikä vahvistaisi entisiä asiakassuhteita ja houkuttelisi myös uusia asiakkaita. Metsäsuunnitelmat lisäävät tietoutta hakkuumahdollisuuksista. Suunnitelmien markkinointi etenkin eläkeläisille auttaisi myös nuorempia sukupolvia, kun heistä tulee metsänomistajia. Myös eri-ikäisrakenteisesta metsänkasvatuksesta tiedottamista kannattaa lisätä, muun muassa järjestämällä metsänomistajille vierailuja esimerkkikohteille. The objective of this thesis is to find out forest owner’s opinions about the effects of law amendments of forestry sector and improvement of forest road network in the Forest Management Association area of Sodankylä. By means of information of this thesis the Forest Management Association will be able to improve their ...