Lappi kauttakulkuväyläksi Itämereltä Jäämerelle. Case: Arctic Corridor - Tolppanen, Maarit (Lapin ammattikorkeakoulu, 2015)
Opinnäytetyön toimeksiantajana on Arctic Corridor strategia. Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään mikä on strategian tavoite, millainen on Lapin potentiaali rakennuttaa rautatie Itämereltä Jäämerelle, sekä mitä paikalliset yrittäjät, luottamushenkilöt ja paliskuntain edustajat siitä tietävät, odottavat ja ajattelevat. Strategiaosuuden aineisto on koottu asiantuntijoiden laatimista artikkeleista, kirjoista tai selvityksistä, mutta myös lehtiartikkeleista, sekä nettilähteistä. Aineisto on kerätty vuoden aikana seuraamalla mediaa, sekä toimittamalla tiedonhaku Juolukka-palvelussa. Tässä opinnäytetyössä käytettiin kvantitatiivista tutkimusmenetelmää ja suoritettiin kyselytutkimus, jossa oli myös kvalitatiivisia avoimia kysymyksiä. Tutkimus toteutettiin webropol-kyselyllä, joka lähetettiin vastaanottajien sähköposteihin. Vastaajaprosentti oli vain 32, joten tutkimustuloksista sai viitteellistä tietoa. Niistä selvisi yleisesti pääosin positiivinen mielikuva strategiasta ja toiveita sen toteuttamiselle. Yrittäjät ja luottamushenkilöt uskovat strategian kuuluvan Lapin tulevaisuuteen ja toivovat päättäjien kiirehtivän rakennuttamisen aloittamista. Ongelmaksi koettiin porotalouden vaikeutuminen. Vähäinen paliskuntain edustajien vastaajamäärä ei mahdollista relevanttia vastaajajoukkoa, joten aihe vaatisi lisää tutkimusta. Joissain kysymyksissä eri vastaajaryhmien välillä on nähtävissä selkeitä eroavaisuuksia vastauksissa. Erot näyttäisivät olevan suoraan verrannollisia siihen, miten paljon eri vastaajaryhmät kokevat hyötyvänsä Jäämeren radasta tai sen haittaavan heidän toimintaansa. Yllättävästi kaikissa vastaajaryhmissä nousi esiin huoli porotalouden vaikeutumisesta. Yleisesti strategiaa kannatettiin, se miellettiin osaksi Suomen tulevaisuutta ja toivottiin toteutuvaksi pian. Ongelmakohtiin haluttiin puuttua ja miettiä myös luontoarvoja. Tärkeimmäksi asiaksi koettiin Suomen aseman vahvistuminen arktisena toimijana jos strategia toteutuu. This thesis is commissioned by Arctic Corridor strategy. The aim of this study is ...