Ilveksenmetsästys kaudella 2014-2015 : Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Varsinais-Suomessa - Laitinen, Juha (Seinäjoen ammattikorkeakoulu, 2015)
Opinnäytetyön tavoite oli, selvittää miten ilvestä metsästetään Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Varsinais-Suomessa. Opinnäytetyö koostuu teoriaosuudesta, kyselytutkimuksesta ja tulosten esittelystä ja pohdinnasta. Teoriaosuudessa selvitetään euraasian ilveksen (Lynx lynx) levinneisyys ja elintavat. Ilveksen kannanhoitosuunnitelmasta selvitetään keskeisimmät kohdat. Lisäksi perehdytään hieman ilveksenmetsästyksen historiaan ja miten ilvestä metsästetään nykypäivänä. Kyselytutkimuksessa selvitettiin ilveksenmetsästyksessä käytettävät koirarodut ja ilveksen käyttäytyminen koiran ajossa. Kyselytutkimus osoitettiin ilveksen kannanhoidollisen poikkeusluvan haltijoille ja toteutettiin Webropol -kyselynä sähköisesti. Yleisimmät käytetyt koirarodut olivat suomenajokoira, amerikankettukoira ja venäjänajokoira. Tutkimuksessa ilmeni, miten ilves käyttäytyy sen saadessa etumatkaa koiraan nähden metsästystilanteessa. Suurimmat alueelliset erot ilveksenmetsästyksessä olivat lumiolosuhteissa. The objective of the thesis was to define how the lynx is hunted in South Savo, North Karelia and South West Finland. The thesis consists of theory part, survey and presentation of the results and con-clusions. The theoretical part describes the prevalence and lifestyle of the Eura-sian lynx (Lynx lynx). The key points of the lynx population management are ex-plained, as well. The thesis also gives a short description on the hunting history of the lynx as well as how the lynx is hunted today. The survey studies the breeds of the dogs used for hunting the lynx and the lynx’s behavior during the dog run. A webropol link to the survey was sent to lynx hunting permit holders by e-mail. The most commonly used breeds of the dogs were the Finnish Hound, American Foxhound and Russian Hound. The investigation revealed how the lynx behaves when it receives a lead over the dog hunting situations. The largest differences in the hunting of lynx were caused by snow conditions.