Hypotermia : Hypotermiamateriaali sairaanhoitajaopiskelijoiden opetukseen - Asikainen, Henri (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2015)
Hypotermia on tila jossa elimistön ydinlämpö on pudonnut. Hypotermia eli alilämpöisyys on tila jossa elimistön ydinlämpö on alle +35 celsius-astetta. Tapaturmainen hypotermia on aina vakava ja vaarallinen henkeä uhkaava tila josta selviytymismahdollisuudet oikealla hoidolla ovat kuitenkin hyvät. Hypotermiapotilaiden kuolleisuus Suomessa on noin 100 henkilöä vuodessa. Usein kuolemat liittyvät työhön, vapaa-aikaan, vesi- ja liikenneonnettomuuksiin, itsemurhiin. liialliseen alkoholin käyttöön, lääkemyrkytyksiin ja aliravitsemukseen. Hypotermia on sairaanhoitajien perusopetuksessa lähinnä akuuttihoitotyöhön liittyvä aihe. Sairaanhoitajien opetuksessa perustasolla aihetta ei käydä kuin pinnallisesti läpi. Opinnäytetyö esittelee keskeiset fyysiset ja psyykkiset tekijät ihmisen kylmäfysiologiasta ja psyykkisistä tekijöistä. Seuraavana käydään läpi hypotermia eli alilämpöisyys ja sen eri asteet, hoito ja hoitoon keskeisesti vaikuttavat tekijät. Työn menetelmä on ammatti-korkeakouluissa hyväksytty toiminnallinen menetelmä. Työn tuotos on hypotermiaopetusmateriaali sairaanhoitajaopiskelijoiden opetukseen. Materiaali on tehty Power-Point ohjelmalla. Materiaalissa käydään läpi mitä hypotermia on, sen syvyys, esiintyvyys, tapaturmat ja riskiryhmät, hypotermialta suojautuminen, oireet ja hoito. Hypothermia is a condition in which the body’s core temperature falls lower than 35 de-grees Celsius. Accidental hypothermia is always a dangerous and life-threatening condition and needs to be treated by warming the patient up. The survival rate of hypothermia patients is good. Annually, there are approximately one hundred hypothermia-related deaths in Finland. They are often caused by industrial, waterborne traffic or road traffic accidents, excessive use of alcohol, medicine intoxication or undernourishment. The objective of this practise-based thesis was to provide information for nursing students of Karelia University of Applied Sciences on the treatment of hypothermia victims. The thesis assignment was to produce educational ...