Kotouttamisohjelman laadinta opinnäytteenä : Ylitornion kunnan maahanmuuttajien kotouttamisohjelma - Juusola, Matti (Lapin ammattikorkeakoulu, 2015)
Tämän toiminnallisen opinnäytetyöni ensisijainen tavoite oli Ylitornion kunnan maahanmuuttajien kotouttamisohjelman valmistelu ja laadinta. Toissijaisena tavoitteena oli laatia malli kotouttamisohjelman vaikutusten arvioinnille. Opinnäytetyön edetessä arviointimallin kehittäminen vaihtui kulttuuritietouden ja kulttuurien välisen kanssakäymisen edistämistyöksi. Teoreettisena pohjana opinnäytetyössäni on syrjinnänvastaisuus sekä kulttuurinen ja etninen sensitiivisyys, joita tarkastelen kansalliskulttuuriset piirteet huomioivassa ja kulttuurieroja tarkastelevassa viitekehyksessä, joksi valitsemani näkökulma tarkentui opinnäytetyön edetessä. Opinnäytetyöni raporttiosuudessa selostan Ylitornion kunnan maahanmuuttajien kotouttamisohjelman valmistelun pääpiirteet ja kulun. Opinnäytetyöhöni sisältyvässä tutkimusosiossa puran ylitorniolaisille kotouttamistoimijoille suuntaamani survey-tutkimuksen. Siinä ilmeni myönteinen käsitys maahanmuuttajille suunnattujen erityispalvelujen ja viranomaisosaamisen kehittämisen tarpeellisuudesta sekä tarve yleisen kulttuuritietouden edistämiselle. Opinnäytetyönä valmistelemani kotouttamisohjelma hyväksyttiin esitetyssä muodossaan Ylitornion kunnan perusturvalautakunnassa 10.12.2013, kunnanhallituksessa 7.1.2014 ja kunnanvaltuustossa 24.2.2014. Ylitornion kunnan kotouttamisohjelmaan sisältyy kulttuurin tarkastelua ja piirteitä selittävä osuus, jota tarkennan opinnäytetyöni raporttiosuudessa. The primary purpose of my thesis was to plan and produce a draft for an integration program for immigrants in Ylitornio Municipality. The secondary purpose was to plan a model for evaluating the impacts of the integration program. This became replaced by promoting the cultural knowledge and interaction during the making of my thesis. My thesis is based on anti-discrimination and cultural and ethnic sensitivity. I examine them in a framework that observes and takes into account the dimensions of national cultures and cultural differences. In the research report of my thesis I explain the main ...