Metsäenergian koulutustarve Pohjois-Suomessa - Paloniemi, Kyösti (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2015)
Tässä opinnäytetyössä käsitellään metsäenergiaan liittyvien koulutuksien tarpeellisuutta Pohjois-Suomen alueella. Koulutustarpeen määrittely on tullut esille useiden metsäenergiaan liittyvien laajamittaisten hankkeiden myötä. Metsäenergiaan liittyvien koulutustarpeiden määrittelyyn vaikuttaa myös olennaisena osana metsäenergian käytön lisääntyminen energiantuotannossamme. Menetelmäksi tässä tutkimuksessa on valittu kvalitatiivinen, teemahaastatteluna toteutettu tutkimus. Tutkimusaineiston kohderyhmäksi on valittu metsäenergian eri tuotannon vaiheiden sektoreilla työskenteleviä henkilöitä. Tutkimushaastatteluina kerättiin tietoa tuotannon eri sektoreiden työntekijöiltä. Koulutustarpeet määriteltiin sekä työssäoleville henkilöille että alalle tuleville henkilöille. Tutkimuksen lopputuloksesta voidaan päätellä se, että metsäenergiaan liittyvää koulutuksen tarvetta on Pohjois-Suomen alueella runsaasti kaikilla metsäenergian tuotannon sektoreiden työntekijöillä. Koulutustarvekartoituksen tuloksia on mahdollista käyttää määriteltäessä tulevien metsäenergiaan liittyvien koulutusten sisältöä ja kohteita. Tutkimuksen tuloksena Lapin ammattiopistoon kehitetään vapaasti valittava tutkinnon osa, metsäenergia. This thesis deals with the need of education related to the forest energy in the area of Northern Finland. The evaluation of the need of this kind of education has been brought up along with several large scale projects related to forest energy. Evaluating of the necessity of the forest energy education is influenced by the increased use of forest energy in our power production. Qualitative research, carried out as the theme interview was chosen for the research method in this study. People working in different sectors of the stages of forest energy production were chosen as the target group of the research material. The information was collected as research interviews from the employees working in different sectors. The need of the education was evaluated both for those at work and for future employees of the field. ...