Utsjokelaisten ikääntyvien odotuksia seniorineuvolalle - Laiti, Eeva-Maria (Lapin ammattikorkeakoulu, 2015)
Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli kuvata ikääntyvien utsjokelaisten odotuksia seniorineuvolalle. Tavoitteena oli tuottaa tietoa suunnitteilla olevan seniori-neuvolan sisältöön Utsjoen kunnassa. Opinnäytetyössäni tarkastellaan ikääntyvien terveydenedistämistä. Siinä painotetaan ikääntyvien terveyttä ja hyvinvointia ja seniorineuvolan kehittämistä. Opinnäytetyön menetelmä perustuu kvalitatiiviseen tutkimusotteeseen. Aineiston hankin teemahaastattelemalla kahdeksaa 66 - 91-vuotiasta utsjokelaista, viittä saamelaista ja kolmea suomalaista asukasta. Analysoin haastattelut laadullisella sisällön analyysillä. Tuloksista ilmeni, että seniorineuvolan odotettiin olevan kodinomainen ”lapin-pirtti”. Toiminnan sisältö koostuu ikääntyvien utsjokelaisten mielestä siitä, että terveys, sen säilyminen ja arjenhallinta sekä siihen liittyen omatoimisuutta rajoittavat tekijät ovat palvelun lähtökohtia. Täten haastateltavat toivoivat seniori-neuvolan vastaavan heidän tarpeisiinsa. Tarvelähtöiset palvelut korostavat yhteisöllisyyttä, yhdessä toimimista, ikääntyvistä huolehtimista ja kodinomaista kohtaamispaikkaa, jossa terveyspalvelut saa omalla kielellä, eli saameksi ja suomeksi. Tulosten perusteella ehdotan Utsjoen seniorineuvolaan sisällöllistä toimintamallia. Johtopäätöksenä tuloksista voidaan todeta, että utsjokelaisten ikääntyvien terveyden säilymistä ja omatoimisuutta tulee tukea. Heille tulee järjestää tarpei-siinsa sopivia ikääntyvien ennaltaehkäiseviä sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka tukevat sosiaalista elämää, kieltä ja kulttuuria. Utsjoen seniorineuvolan palveluihin ehdotetaan terveystarkastusten ja terveyden seurannan lisäksi erilaisia virike- ja harrastusryhmiä. The purpose of this study was to describe the expectations of ageing Utsjoki residents for the development of a seniors’ health clinic. The aim was to provide information for the planning of the seniors’ health clinic in Utsjoki municipality. This thesis examines the health promotion of the ageing. It emphasises the health and well-being of the ageing and ...