3D-ilves-veistoksen suunnittelu ja toteutus - Niskanen, Pekka (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2015)
Opinnäytetyön aiheena on kolmiulotteisen ilves-veistoksen suunnittelu ja toteutus. Opinnäytetyö koostuu johdannon lisäksi kuudesta osasta, jotka ovat teoria, suunnittelu, mallinnus, veisto, teksturointi ja renderointi. Teoriaosassa käydään läpi työssä käytettyjä termejä. Suunnitteluosiossa selvitetään työn suunnittelua ja luonnostelua. Mallinnus- ja veisto-osio käsittelee mallin rakentamista ja pienten yksityiskohtien lisäämistä malliin. Teksturointiosiossa mallille maalataan pintavärit. Renderointi-osiossa valmiista veistoksesta tuotetaan ja esitellään esityskuvat. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää tekijälle 3D-hahmomallinnuksen ja digitaalisen veiston periaatteita ja soveltaa niitä 3D-veistoksen valmistamisessa. The subject of this thesis was to design and create a three-dimensional lynx sculpture. The thesis is divided into six main chapters. After the introduction chapter there are chapters on theory, design, modelling, sculpting, texturing and rendering. The theory chapter examines the terms that were used in this thesis. The chapter on design descripes the process of designing and sketching the sculpture. The chapters on modelling and sculpting examine the process of building the sculpture. The chapter on texturing describes the process of painting the sculpture. The chapter on rendering describes how the final image of the completed sculpture was produced. The goal of this thesis was to explain the principles of 3D character modelling and digital sculpting and to apply the information to design a 3D sculpture of a lynx.