CLT-koetalon taipumien mittaus laserkeilaimella - Hakola, Joni (Lapin ammattikorkeakoulu, 2015)
Tämä opinnäytetyö tehtiin Lapin ammattikorkeakoulun alaisuudessa toimivan Arctic Powerin toimeksiannosta ja työ on osa CLT-koetalossa tehtäviä tutkimuksia. Työn tavoitteena oli mitata CLT-koetalon rakenteiden taipumia. Tutkimus suoritettiin mittaamalla Kemiin rakennetun koetalon pintoja säännöllisin väliajoin. Mittaustulosten avulla laskettiin pintojen taipumat. Koetalon mittaukset suoritettiin Lapin ammattikorkeakoulun Z+F IMAGER 50061 -vaihe-erolaserkeilaimella. Mittaustavaksi valittiin laserkeilain, koska taipumien oletettiin olevan vähäisiä, jolloin erittäin tarkat mittaustulokset ovat tärkeitä. Mittaukset tehtiin seitsemänä päivänä vuoden 2014 aikana ja laser-keilauksia suoritettiin yhteensä 29. CLT-koetalon taipumat olivat erittäin vähäisiä ja pysyivät samanlaisina koko vertailukauden ajan. CLT-rakentaminen tulee varmasti lisääntymään tulevina vuosina Suomessa. Laserkeilain soveltui koetalon mittaukseen erittäin hyvin. Suurimmat edut keilaimen valitsemisessa tämän opinnäytetyön mittauksiin olivat keilaimen suuri mittaustarkkuus ja laaja aineisto, jota saatiin kerättyä erittäin nopeasti.