Tila innostuksen kipinänä - Hyytiäinen, Heidi (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2015)
Suomen taloustilanne ja mieliala on alakuloinen ja epävarma. Joka puolella maata säästetään, irtisanotaan, lomautetaan ja supistetaan. Suomalaiset ovat melko vaatimatonta, itsekriittistä ja jäykkää kansaa. Opinnäytetyöllä otetaan kantaa tilasuunnittelun voimaan ja kysytään, voiko tilasuunnittelulla vaikuttaa ihmisten mielialaan. Voiko tila innostaa, piristää ja aktivoida ihmisiä luomaan uutta: ideoita, innovaatioita, ihmissuhteita, yhteisöllisyyttä, me-henkeä tai yksinkertaisimmillaan hymyä ja naurua? Kysymyksiin vastataan neliosaisessa raportissa, jonka ensimmäinen osa käsittelee innostumista ja innostumisen suhdetta ideointiin, luovuuteen ja innovaatioihin. Toisessa osassa mukaan otetaan käyttäjälähtöinen suunnittelu, jonka menetelmin; tiedonhaun, tutkimuksen ja havainnoinnin kautta vastataan kysymykseen, miten tilasuunnittelun keinoin voidaan luoda innostumisen tunteita. Tutkimuksen kohteena ja tilakonseptin pohjana on Kemijärvi ja kemijärveläiset. Konseptin prototyyppinä toteutettiin tilasuunnittelun asiakasprojekti. Asiakkaana toimi Suomen Setlementtiliiton jäsenyhdistys Tunturila ry, jolle suunniteltiin 120 neliön kokoontumistilat. Työn kolmannessa ja neljännessä luvussa esitellään suunnittelun lopputulos sekä innostava Elotila-konsepti. Konsepti luotiin pohjautuen Kemijärvellä toteutettuun kyselyyn, teoriaosassa esiteltyihin tietoihin sekä käyttäjälähtöiseen suunnitteluun. Konseptia on mahdollista soveltaa riippumattomasti. The economic situation of Finland and our mood as a nation is depressed and insecure. Out through the whole country savings, terminations, laid offs and cuts are made every day. In general we Finns are modest, self-critical and rigid nation. This thesis challenges the power of interior design and asks whether interior design affects people’s mood positively. Can a space inspire, stimulate and activate people to create new: ideas, innovation, relationships, community, team spirit or, as simple as a smile and laughter? The answers are discussed in a four-part report. The first part of the thesis is about enthusiasm and the connections between an idea, creativity and innovation. The second part looks into user-centred design and includes its methods: information retrieval, survey and observation of the user for finding out how spatial planning can be used to create feelings of enthusiasm. The northern city of Kemijärvi and its people are the subjects of the survey and the interior design concept. As a prototype of the concept, a client project was made in Kemijärvi. The customer was the Settlement movement of Kemijärvi the Tunturila Association and I designed the interior for their new community house. The third and fourth chapter presents the design for the client project as well as the inspiring Elotila concept. The concept was created based on a survey of Kemijärvi, the theory part of this thesis and the user-oriented design methods. The created Elotila-concept can be applied independently.