MITTAUSTEKNISET RESURSSIT LAPIN KUNNISSA - Vierelä, Tapio (Lapin ammattikorkeakoulu, 2015)
Opinnäytetyöni tavoitteena oli selvittää Lapin kuntien mittausteknisiä resursse-ja. Tutkimuksessa resursseilla tarkoitettiin mitta-alan henkilöstöä ja laitteistoja. Tutkimuksessa selvitettiin sekä määrällisiä että laadullisia resursseja. Työssä keskityttiin alan kunnallisiin palveluihin, jättäen yksityinen sektori pois. Kunnat ovat yleinen työllistäjä maanmittausalalla niin opiskeluaikana harjoitte-luiden osalta kuin valmistumisen jälkeen työelämään siirryttäessä. Monelle Lapin ammattikorkeakoulussa maanmittaustekniikkaa opiskelevalle työskente-ly Lapin kunnissa valmistumisen jälkeen on potentiaalinen vaihtoehto. Tutkimus suoritettiin sähköpostikyselynä ja se oli sekä kvalitatiivinen että kvan-titatiivinen. Kyselyn kysymykset olivat avoimia. Tutkimuskysely lähetettiin kai-kille Lapin kunnille. 21 tutkittavasta kunnasta kyselyyn vastasi 10 kuntaa. Kyselyyn vastanneista kahdeksalla kunnalla oli aktiivista toimintaa maanmit-tausalalla omin resurssein. Vastanneista kunnista yksi ilmoitti suorittavansa kaikki mittauksensa itse, muut vastanneet kunnat käyttivät myös yksityisen sek-torin palveluja maanmittausalan tehtävissä. Suurimmassa osassa Lapin kun-nissa on aktiivista toimintaa maanmittausalalla julkisella sektorilla. Kuitenkaan maanmittausala ei ole Lapin kunnissa suuri työllistäjä. Tutkimukseen vastan-neiden kuntien henkilöstömääräkeskiarvo alalla oli 2,2 työskentelijää kuntaa kohden. Vastanneiden kuntien laitteistot olivat suurimmaksi osaksi nykyaikai-sia ja kunnat kertoivat päivittävänsä laitteistojaan tarvittaessa. The aim of thesis was to find out survey technical resources in the municipali-ties of Lapland. In the study the resources covered the land surveying person-nel and the equipment of the municipalities. Both quantitative and qualitative resources were examined in the study. The municipal services were concen-trated on and the private sector was left out. The municipalities are common employer in the field of land surveying industry both during practical training period and after graduation. For ...