Metsäkuljetusmatkan määrittäminen ja mittauskäytännöt : Stenvalls Trä AB:n hankinta-alueen eri metsäyhtiöissä - Tervahauta, Erika (Lapin ammattikorkeakoulu, 2015)
Metsäkuljetusmatka on oleellinen osa koneellisen puunkorjuun kustannuksia. Tämän opinnäytetyön tavoitteena on selvittää, millä tavalla metsäkuljetusmatka määritellään ja mitataan eri metsäyhtiöissä, kuten Stora Ensossa ja Sveaskogissa sekä millä tavalla metsäkuljetuksesta maksettava hinta määräytyy. Tarkoituksena on, että työn tilaaja Stenvalls Trä AB voisi hyödyntää tämän tutkimuksen kautta saatuja tietoja omassa puunhankinnassaan. Tutkimuksessani selvi-tettiin eri metsäyhtiöiden puunostajien ja metsäkoneurakoitsijoiden näkemyksiä asiasta ja vertailtiin maastossa mitattuja metsäkuljetusmatkoja urakoitsijoiden mittaamiin pituuksiin. Tutkimuksen aineisto kerättiin kahdella tavalla: lähettämällä teemahaastattelun piirteitä noudattava lyhyt kysely aiheen asiantuntijoille sekä mittaamalla maastossa metsäkuljetusmatkojen pituuksia. Haastateltavat asiantuntijat valittiin tilaajan hankinta-alueelta, Pohjois-Ruotsista ja Tornio – Ylitornio – Pello – Kolari -väliseltä alueelta Suomesta. Kysely lähetettiin 14 asiantuntijalle, joista vastaus saatiin 11:ltä. Metsäkuljetusmatka mitattiin neljän urakoitsijan kuudelta leimikolta. Kyselyllä kerätty aineisto analysoitiin sisällönanalyysin keinoin ja maastomittauksilla saatu aineisto kerättiin Excel-ohjelmaan, jossa vertailtiin urakoitsijoiden saamia pituuksia maastossa mitattuihin. Asiantuntijat määrittelivät metsäkuljetusmatkan hyvin samankaltaisesti, mutta mittauskäytännöistä löytyi eroja varsinkin urakoitsijoiden väliltä. Vastausten perusteella jatkettu lähikuljetus huomioidaan metsäkuljetuksesta maksettavassa hinnassa ainoastaan tapauskohtaisesti ja vain ruotsalaisissa yhtiöissä maksetaan lisähyvitys puutavaralajien suuremmasta määrästä. Asiantuntijoiden mielestä metsäkuljetusmatkan pituudesta saadaan todenmukaisin kuva huomioimalla niin metsäyhtiön edustajan tekemä arvio kuin urakoitsijan ilmoittama pituus. Mittaustulokset vahvistivat kyselyn kautta saatuja vastauksia. Saatujen tuloksien avulla Stenvalls Trä AB saa näkemyksen siitä, miten muissa samankaltaisissa yhtiöissä ...