Sodankylän Kylälaakson päiväkoti : Yläpohjan korjaussuunnitelma - Korvanen, Mika (Lapin ammattikorkeakoulu, 2015)
Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Sodankylän kunta, jolla oli tarve saada ajankohtaista tietoa Kylälaakson päiväkodin yläpohjassa olevista ongelmakohdista ja niiden korjausmahdollisuuksista. Opinnäytetyön tavoitteena oli tarkastella monitasoisten yläpohjarakenteiden tuuletukseen ja rakenteisiin liittyviä ongelmia kyseisessä kohteessa. Korjausehdotuksilla pyrittiin saamaan yläpohjarakenteet toimimaan tarkoituksen mukaisella tavalla. Tavoitteena oli myös saattaa ihmisten tietoisuuteen tehokkaan tuuletuksen merkitys, jotta rakenteet toimisivat oikein koko rakennuksen suunnitellun käyttöiän ajan. Työn tekemisen apuvälineenä käytettiin kattorakenteisiin ja rakennusfysiikkaan liittyvää kirjallisuutta. Havainnot perustuivat paikanpäällä tehtyihin yläpohjarakenteiden tutkimuksiin ja tutkimalla käytössä olleita piirustuksia kohteesta. Kohteeseen oli aikaisemmin tehty kuntoarvio, jonka tietoja käytettiin apuna tutkimuksissa. Tutkimuksen tuloksena saatiin kattavasti tietoa kyseisen kohteen ongelmista ja niiden korjausmahdollisuuksista. Tutkimuksessa huomattiin, kuinka tärkeitä erilliset rakennusmateriaalit ovat kokonaisuudessa, mutta vielä tärkeämpää on niiden sovittaminen yhteiseen toimivaan kokonaisuuteen. Toimivaan kokonaisuuden tekeminen onkin suunnittelun ja rakentamisen haastavin osuus, johon tässä työssä on pyritty antamaan ohjeita. This thesis was commissioned by the Municipality of Sodankylä. Because of the problems in the roof of the Kylälaakso day care center information was needed about the problems and how they could be repaired. The main objective was to study how ventilation works on a multilevel roof. The purpose of the proposed repairs was to improve the roof structures so that they work properly. In addition, the purpose was to make people aware of the importance of the efficient ventilation so that the roof structures are built in such a way that they work as they should. Literature on roof structures and structural physics was used as source material. Observations were based on studying construction ...