Nieriän (Salvelinus alpinus) lämpömenetelmä Inarin kalanviljelylaitoksella : kasvun ja kuolleisuuden vertaus luonnonlämpömenetelmään - Pölönen, Henna (Turun ammattikorkeakoulu, 2015)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on koota yhteen tietoa nieriän (Salvelinus alpinus) lämpö- ja luonnonlämpömenetelmästä Inarin kalanviljelylaitoksella ja menetelmien eroavaisuuksista istutuspoikasten alkukasvatuksessa. Tavoitteena on verrata menetelmien vaikutuksia poikasten kasvuun ja kuntoisuuteen sekä kuolleisuuteen kasvatuksen aikana. Tutkimuskohteena ovat nieriän vuosiluokkien 2011–2014 haudonnan aikainen mädin kehitys ja istutuspoikasten kasvu ja kuntoisuus. Pääpaino on 1-vuotiaissa poikasissa, joilla Inarijärven velvoiteistutukset nieriän osalta pääosin toteutetaan. Lisäksi on tutkittu mädin haudonnan ja poikasten ensimmäisen kasvatusvuoden aikaista kuolleisuutta. Aineisto koostuu pääasiassa Inarin kalanviljelylaitoksen kirjanpidoista, joiden pohjalta tulokset on koottu, sekä henkilökohtaisista tiedonannoista. Lämpömenetelmällä kasvatetut poikaset kuoriutuvat ja aloittavat starttiruokinnan luonnonlämpömenetelmän poikasia aiemmin sekä kasvavat samassa ajassa tilastollisesti merkitsevästi suuremmiksi luonnonlämpömenetelmän poikasiin verrattuna. Tulokset osoittavat, että myös kuntoisuus on ollut lämpömenetelmän 1-vuotiailla istutuspoikasilla pääosin luonnonlämpömenetelmän poikasia parempi ja ero on myös tilastollisesti merkitsevä. Kuolleisuus on haudonnan aikana ollut pääosin korkeampaa lämpömenetelmässä, mutta ensimmäisen kasvatuskesän aikana luonnonlämpömenetelmässä. Lisäksi lämpömenetelmän poikasten kasvu ja kuntoisuus on ollut osittain parempaa verrattuna aiemmin Sarmijärven kalanviljelylaitoksella kasvatettuihin poikasiin. Lämpömenetelmän tarkoituksena onkin ollut jäljitellä SKVL:n istutuspoikasten kokoa, mikä on onnistunut. Tähän työhön koottuja tuloksia voi hyödyntää nieriän alkukasvatuksessa Inarin kalanviljelylaitoksella. Tämän lisäksi tuloksia on mahdollista verrata myöhemmin Inarijärvestä tutkimussuunnitelman mukaisesti kerättyihin saalisnäytteisiin, kun tarkastellaan eri menetelmillä kasvatettujen poikasten kasvua, kuntoisuutta ja eloonjääntiä järvivuosien jälkeen. The purpose of this thesis was to collect data about warmed and non-warmed water methods used in farming arctic char (Salvelinus alpinus) in an Inari fish farm and the differences between the methods during the farming of fry stocking of arctic char. The focus is on the comparison of the effects these methods have on the growth, condition and mortality rate of the fry during the farming. The data was based on year classes 2011–2014, which produced information about egg development during the incubation as well as the growth and condition of the fry. The focus was on 1-year-olds which are mainly used in the stocking of arctic char of Lake Inari. In addition the mortality rates during the incubation of eggs and first farming year was examined. The data was mainly based on bookkeeping from which the results were collected, and the author´s statements of the Inari fish farm. The warmed water method fry hatch and start to learn eating earlier and also grow larger compared to the non-warmed water method fry. The results show that the condition of the warmed water method fry is better and the difference is also statistically significant. The mortality rate during the incubation of eggs is mainly higher in the warmed water method but during the first farming summer the mortality rate is higher in the non-warmed water method. In addition the growth and condition of the warmed water method fry is partly better compared to the fry farmed before in the Sarmijärvi fish farm. The purpose of the warmed water method has been to achieve the same growth as in Sarmijärvi fish farm, which has been successful. Data and results collected in this thesis can benefit the future farming of arctic char in the Inari fish farm. The results can also be used to compare results later when analyzing arctic char catch, growth, condition and survival after years in Lake Inari.