Kansainväliset vientikuljetukset ja toimitustavat - Kallio, Eija (Lapin ammattikorkeakoulu, 2015)
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia kansainvälisiä vientikuljetuksia ja toimitustapoja. Tarkoituksena oli selvittää, miten vientitoimintaa harjoittavat yritykset Pohjois-Suomessa järjestävät fyysisten tuotteidensa vientikuljetukset ja valitsevat niille sopivat toimitustavat. Tutkimuksen aluksi tarkasteltiin yrityksen kansainvälistymistä yleisellä tasolla ja kartoitettiin viennin aloittamiseen mahdollisesti johtaneita syitä. Teoriaosuutta jatkettiin käymällä läpi eri toimitustapojen etuja ja haittoja ja lopuksi tarkennettiin toimitustavan valintaan vaikuttavia tekijöitä. Opinnäytetyöhön valittiin kolme case-yritystä Pohjois-Suomesta. Yritykset toimivat eri toimialoilla, koska tutkimuksessa haluttiin selvittää muun muassa sitä, miten eri tuotteet vaikuttavat toimitustapojen valintaan. Lisäksi haastatteluissa käytiin läpi asioita, jotka tutkimuksen teoriaosuudessa tulivat tärkeinä esiin kansainvälisistä vientikuljetuksista ja niiden toimitustavoista puhuttaessa. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista case-tutkimusmenetelmää. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostui yrityksen kansainvälistymisestä ja vientikuljetuksiin liittyvien toimitustapojen tarkastelusta. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan sanoa, että kuljetuskustannuksilla, tuotteen luonteella ja arvolla on suuri merkitys toimitustapaa valittaessa. Ilmailualan tiukentuneet turvamääräykset lisäävät kustannuksia ja saattavat estää tietynlaisten tuotteiden kuriirilähetykset kokonaan. Myyjän ja ostajan maantieteellinen sijainti sekä toimipisteiden välinen kuljetusetäisyys vaikuttavat sopivan toimitustavan valintaan. Myös maiden erilaiset tuontirajoitukset saattavat vaikeuttaa tavaralähetysten vientiä maahan. The aim of the thesis research was to examine international export shipments and modes of transport. The objective was to clarify how companies in Northern Finland arrange their export shipments of physical products and select the most suitable mode of transport. The first part of the thesis examines internationalization of a company in ...