Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin ensihoitajien osaamisenhallintajärjestelmä - Jormakka, Juha; Kosonen, Antti (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2015)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää osaamisenhallintajärjestelmä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) ensihoitopalvelun käyttöön. Järjestelmälle oli syntynyt tarve ensihoitopalvelun laajentumisen ja toiminnal-listen muutosten myötä. Opinnäytetyö toteutettiin tutkimuksellisena kehittämistoimintana keräämällä teoreettista tietoa ensihoidosta, osaamisesta ja taidoista, sekä vertaamalla sitä toiminnassa olevista ensihoidon osaamisen hallintajärjestelmistä saatuihin kokemuksiin ja kehitysideoihin. Tiedonhaku suoritettiin systemaattisella kirjalli-suushaulla ja kyselytutkimuksella, joka lähetettiin kaikille Suomen sairaanhoi-topiirien ensihoitopäälliköille sekä Saimaan ammattikorkeakoulun kansainvä-listen yhteistyökumppanien ensihoitojärjestelmien johtajille. Opinnäytetyön tulos on uusi osaamisenhallintajärjestelmä Eksoten ensihoito-palvelun käyttöön. Järjestelmä koostuu laajasta koulutusosiosta sekä teoria-, taitopajanäyttö- ja simulaatiotestauksesta. Ensihoitopalvelun käyttöön laadittiin myös ammattitaidon arviointilomake pisteytyksineen sekä perehdyttämisohjel-ma arviointilomakkeineen. Osaamisenhallintajärjestelmän avulla pystytään valvomaan ja kehittämään en-sihoitajien osaamista, koulutusta sekä toteuttamaan ammattitaidon arviointia. Järjestelmä toimii tukena hoitovelvoitteiden myöntämisessä ja auttaa ensihoi-topalvelun johtoa varautumaan etukäteen koulutustarpeiden lisääntymiseen. Opinnäytetyössä suunniteltua järjestelmää voidaan käyttää pohjana sekä val-takunnallisesti, että kansainvälisesti ensihoitajien osaamisen kehittämisessä. Jatkotutkimuksena voisi selvittää miten uusi osaamisenhallintajärjestelmä on vaikuttanut ensihoitajien osaamisen kehittymiseen, sekä mitä vaikutuksia sillä on ensihoito-organisaation toimintaan ja ensihoitajien työhyvinvointiin. The purpose of the study was to develop a paramedic competence manage-ment system for South Karelian Social and Health Care district’s Emergency medical Service (EKSOTE EMS). The study was commissioned by Eksote EMS because functional changes and growth of the EMS created the need for a new competence management system for paramedics. The study was carried out by retrieving theoretical information about paramedic competencies, skills and knowledge and comparing them to experiences and development ideas regarding various competence management systems in use. Data was collected by systematic literature research and via an email questionnaire sent to the chiefs of Ambulance services in Finland and in Saimaa University of Applied Sciences’ international partner EMSs. The result of this study was a new competence management system for the South Karelian Social and Health Care districts Emergency medical system. The system was evaluated and modified to suit the local needs and resources. The system has been approved by the EMS board of directors and introduced to the ambulance service staff. This paramedic competence management system is published online and it can be used as a base for other competence management systems in Finland and abroad. Further study is needed to evaluate its effects in education, professional de-velopment and workforce well-being.