Kaivinkoneella suoritettujen maanmuokkausten työnlaatu - Maalismaa, Jani (Lapin ammattikorkeakoulu, 2015)
Luonnonvara- ja ympäristöala Metsätalouden koulutusohjelma Opinnäytetyön tiivistelmä Tekijä Jani Maalismaa Vuosi 2015 Ohjaaja Liisa Kuutti Toimeksiantaja Stora Enso Metsä Työn nimi Kaivinkoneella suoritettujen maanmuokkausten työn- laatu Sivu- ja liitemäärä 81 + 10 Tämän opinnäytetyön tavoitteena on selvittää kaivinkoneella suoritettavien maanmuokkausten onnistumista ja työnlaatua koko suunnitteluketjun kannalta Stora Enson Perämeren tiimin alueella. Lisäksi tavoitteena on tarkastella omavalvonnan toimintatapoja sekä omavalvonnan tulosten luotettavuutta. Haastattelemalla maanmuokkausta suorittavia yrittäjiä ja heidän kuljettajiaan saatiin tietoa käytännön toimintatavoista, näkemyksistä ja heidän kehittämisideoita toimintaan. Maastossa tapahtuneilla mittauksilla kerättiin tietoa toteutuneesta työnlaadusta. Tutkimusaineistoa analysoimalla saatiin tietää maanmuokkausten onnistumisen ja työnlaadun taso sekä yrittäjien ja kuljettajien näkemykset kehittämiskohteista. Maanmuokkausten työnlaadun tuntemuksen ansiosta urakanantajalla on paremmat mahdollisuudet kehittää toimintaa siten, että työnlaatu maanmuokkauksessa paranee entisestään. Maanmuokkauksen työnlaadulla on pitkäaikaisia vaikutuksia metsikön kehityk-seen ja metsätalouden kannattavuuteen. Maanmuokkausmenetelmän valinnalla vaikutetaan puuston kehitykseen ja tulevaisuuden hoitotöiden tarpeeseen ja tuleviin kustannuksiin. Tutkimuksen haastatteluaineisto kerättiin haastattelemalla Perämeren tiimissä toimivaa kolmea yrittäjää ja heidän kuutta kuljettajaansa. Haastattelut suoritet-tiin puhelimitse teemahaastatteluna, ja vastaukset käsiteltiin anonyymisti. Maastomittauksien ja arviointien aineisto kerättiin neljällä paikkakunnalla (Keminmaa, Oulu, Pudasjärvi ja Tornio), joissa pinta-alan perusteella oli suoritettu eniten kaivinkonemuokkausta kaudella 2103. Kerättyä aineistoa analysoitiin taulukkolaskentaohjelmalla sekä kirjallisen aineiston analyysin keinoin. Haastatteluissa saatiin tietoa toimintatavoista sekä tietoa omavalvonnasta, kou-lutuksesta ja ...