Pienestä saunasta tunnetuksi kylpyläksi : Kylpylätoiminta Ikaalisissa 1884–2014 - Uljas, Merle (Tampereen ammattikorkeakoulu, 2014)
Opinnäytetyön tavoitteena oli kirjoittaa tiivis ja kattavaa historiikki Rantasipi Ikaalisten Kylpylälle. Tämä historiikki käsittelee kylpylätoimintaa Ikaalisissa vuodesta 1884 vuoteen 2014. Aiheesta ei ole aikaisemmin tehty varsinaista historiikkia, vaikka kylpylällä onkin pitkä ja mielenkiintoinen tarina. Kylpyläkulttuuri käynnistyi Ikaalisissa jo vuonna 1884, kun Ikaalisten Kauppalan rantamaisemiin valmistui pieni kylpylaitos ”Eräsen sauna”. Tänä päivänä Ikaalisten Kylpylä kuuluu Rantasipi-ketjuun ja se on yksi Suomen tunnetuimista. Opinnäytetyön teoreettinen osuus käsittelee yleisesti yrityshistoriikin tekemistä, tutkimista ja kirjoittamista sekä suomalaisten kylpyläkulttuurin historiaa. Lähteenä on käytetty erilaisia historiikin kirjoittamisen tarkoitettuja opaskirjoja sekä suomalaisen kylpyläkulttuurin historiaa käsittelevä Liisa Suvikummun tutkimusteosta vuodelta 2014. Tutkimusaineistona historiikin varten on käytetty Ikaalisten alueen historiasta kertovaa kirjallisuutta, vanhoja lehtiartikkeleita, toimintakertomuksia sekä Ikaalisten Kylpylän vanhoja mainosesitteitä. Varsinaiseksi historiikin aineistoksi valikoitui Terhi Nallinmaa-Luoto kirja Ikaalisten entisen emäpitäjän historia 4: Ikaalinen 1853–2000 : nälkämaasta kylpyläkaupungiksi (2007) sekä Mirjami Haavisto teos Nyykoolista Töllinpäähän (2012). Tuloksena syntyi noin 50-sivuinen lyhyt historiikki, jossa on tuotu kronologisesti esille Ikaalisten Kylpylän tärkeimmät tapahtumat ja isoimmat muutokset. Historiikkia on tarkoitus hyödyntää markkinoinnissa, ja se on tarkoitus linkittää kylpylän kotisivuille, josta asiasta kiinnostuneet pääsevät sitä lukemaan. Aineen käsittelyä voidaan jatkaa tämän työn pohjalta esimerkiksi historiakirjan kirjoittamisen muodossa. The aim of this thesis was to write a concise and comprehensive chronicle of Rantasipi Ikaalinen Spa. The study describes spa culture in Ikaalinen from 1884 until 2014. Any actual history of the subject has not been written earlier even though the Spa has a long and interesting story. Spa Culture in Ikaalinen started in 1884 when the merchant G.N. Eränen built a public sauna by the lake, opposite the present location of the spa. Today Rantasipi Ikaalinen Spa is one of the most popular Finnish spas with long tradition. The Spa was first a private spa hotel, but later joined the Rantasipi Spa chain. The theoretical part describes the general aspects of studying and writing a history, as well as the history of Finnish spa culture. As sources the thesis exploited various guidebooks for writing a history, and Liisa Suvikumpu's book on the history of the culture of Finnish baths from the year 2014. The study material for writing the history included literature on the history of the Ikaalinen area, old newspaper articles, annual reports and old advertising brochures on Ikaalinen Spa. The materials for the actual history were Terhi Nallinmaa-Luoto’s book on the history of the former parish of Ikaalinen, volume 4: Ikaalinen 1853 –2000, From a Famine Area to a Baths Town (2007), and Mirjami Haavisto’s book: From Nyykooli to Töllinpää (2012). The outcome of the study was a short 50-page history, which chronologically brings out the most important events in the history of Ikaalinen Spa and the major changes. The history will be used in the marketing of the Spa and loaded on the company’s website. This thesis also serves as the basis of a continuous study for writing a book on the entire history.