Kehitysvammaisten osallisuuden ja toimijuuden kokemuksen lisääminen viikko-ohjelman avulla Attendo Leinikin ryhmäkoti Taigassa - Hallikas, Silja (2025)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kasvattaa Attendo Leinikin ryhmäkoti Taigan asukkaiden osallisuuden ja toimijuuden kokemaa. Leinikki on kehitysvammaisten aikuisten tehostetun palveluasumisen yksikkö. Työn tilaajana toimi Attendo. Aihe opinnäytetyölle valikoitui, sillä se on linjassa tilaajan eli Vantaa-Keravan hyvinvointialueen edellytysten kanssa. Tilaajan edellytyksenä on aktiviteettien järjestäminen Leinikissä viikoittain. Opinnäytetyö on toiminnallinen työ, joka toteutettiin projektina suunnitellen strukturoitu viikko-ohjelman ryhmäkoti Taigan neljälle asukkaalle. Viikko-ohjelman luomista edelsi interventio, joka toteutettiin asukkaiden ryhmähaastatteluna. Intervention tarkoituksena oli varmistaa osallistavat työskentelytavat ja mielekkään viikko-ohjelman toteutuminen jokaisen asukkaan kohdalla. Viikko-ohjelman testaamisen jälkeen asukkaille toteutettiin vielä toisena interventiona palautekysely. Opinnäytetyöprosessissa hyödynnettiin myös jatkuvan parantamisen PDCA- mallia. Lisäksi kirjoittajan omalle työlle asetettiin tavoitteeksi kohderyhmän toimintakyvyn ja osallisuuden ylläpitäminen ja tukeminen. Kehitysvammaiset ovat asiakasryhmä, joka tarvitsee erityistä tukea kokeakseen osallisuutta, ja osallisuuden kokema taas voi parantaa elämänlaatua huomattavasti. Sosiaalialan ammattilaisen perustehtäviin kuuluu pyrkimys asiakkaan elämänlaadun parantamiseen. Osallisuuden ja toimijuuden kokeman kasvamista mitattiin tässä työssä kirjoittajan havaintoihin sekä palautekyselyn tuloksiin perustuen. The aim of this thesis was to increase the participation and human agency experienced by the residents of the group home Taiga in Attendo Leinikki. Leinikki is an assisted living unit with 24- hour care for mentally disabled people. The work was commissioned by Attendo. The topic for the thesis was chosen because it is in line with the commissioner’s preconditions. The thesis is a practice-based thesis, which was implemented by planning a structured weekly program for the four residents of the group home Taiga. The ...