Työhyvinvointi osana järjestötoimintaa pohjoiskarjalaisissa järjestöissä - Uusimäki, Elina (Humanistinen ammattikorkeakoulu, 2015)
Tämä opinnäytetyö käsittelee työhyvinvointia pohjoiskarjalaisissa järjestöissä. Opinnäytetyön tilaajana toimi Joensuun Setlementti ry ja Järjestöjalostamo - uusia työkaluja järjestökentän työhyvinvointiin ja osaamispääoman kasvattamiseen –hanke. Opinnäytetyössä kartoitettiin Järjestöjalostamo –hankkeelle pienten pohjoiskarjalaisten järjestöjen työhyvinvoinnin nykytilaa ja kehittämiskohteita järjestötyöntekijöiden ja esimiesten kokemana. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimivan Järjestöjalostamo –hankeen tavoitteena on kehittää ja mallintaa järjestötyön erityispiirteet huomioonottava JÄRJESTÖTAJOSTAMO –toimintamalli. Hankeen pyrkimyksenä on kehittää järjestökentän pienten työyhteisöjen työhyvinvointia, tuottavuutta ja muutosvalmiuksia, sekä edistää järjestöjen keskinäistä yhteistyö ja osaamisen jakamista Pohjois- Karjalassa ja Pohjois- Savossa. Hankkeella vastataan työhyvinvoinnin haasteisiin, sekä työelämän ja palvelurakenteen muutokseen. Opinnäytetyön aineisto koostui kolmesta teemahaastattelusta, jotka toteutettiin järjestötyöntekijöille ja esimiehille yksilö – ja ryhmähaastatteluina. Haastatteluihin osallistui yhteensä 6 haastateltavaa. Teemahaastattelujen avulla pyrittiin selvittämään, miten järjestötyöntekijät ja esimiehet määrittelevät työhyvinvoinnin, sekä mitkä ovat tyypillisiä työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Aineistosta saatujen tulosten mukaan käsitteenä työhyvinvointi on moniulotteinen ja jokainen kokee sen yksilöllisesti. Pohjoiskarjalaisten järjestön tyypillisiksi työhyvinvoinnin teemoiksi nousivat johtaminen ja esimiestyö, työn moninaisuus ja työaika, työympäristö ja yhdessä tekeminen, sekä työn jatkuvuus. Opinnäytetyössä saatuja tuloksia voidaan hyödyntää Järjestöjalostamo - hankkeen toisessa ja kolmannessa vaiheessa aineistona ja suunnittelun pohjana. This thesis discussed with the well-being of Nort Karelian organizations. Thesis was ordered by Joensuu Settlement association with NGO refinery – new tool for promoting well-being at work and increasing knowledge capital in the ...