Lapin Urheiluakatemia matkalla lapsuusvaiheen liikuttajaksi - Hyvärinen, Susanna (Lapin ammattikorkeakoulu, 2015)
Toiminnallinen opinnäytetyöni käsittelee lapsuusvaiheen liikuntaa ja sen kehittämistä Rovaniemellä. Työni ikäluokka on alle 13-vuotiaat; rajaus tulee huippu-urheilun muutostyöryhmän (HuMu) julkaisemasta Urheilijan polusta, jossa kyseinen ikäluokka on lapsuusvaiheessa. Opinnäytetyöni tarkoituksena oli selvittää, minkälainen tilanne Rovaniemellä on lapsuusvaiheen liikunnassa ja miten sitä voitaisiin kehittää. Lisäksi tarkoituksena oli tuottaa toimeksiantajalle teoriaa, jossa selvitetään miksi lasten pitää liikkua ja mitä lasten liikunnassa tulee huomioida. Näistä muodostuivat myös tutkimusongelmat työhöni. Tietoa hain suomen- ja ulkomaankielisistä lähteistä sekä haastattelemalla rovaniemeläisiä. Haastatteluissa käytin teemahaastattelua. Työni edistää lasten liikunnan kehittämistä, mikä puhuttaa nykyään ympäri maailmaa. Työni tuotoksena syntyi ehdotus toimeksiantajalleni lapsuusvaiheen liikunnan kehittämisestä Rovaniemellä. Tuotos muodostui haastatteluista saaduista tiedoista ja ideoista sekä teoriatietoudesta. Tuotos on PowerPoint-diasarja, jossa tuodaan esille asioita, joihin pitäisi kiinnittää huomiota, ja muutamia ideoita siihen, miten asioita voitaisiin kehittää. Ehdotuksessa asioita on mietitty lapsen edun mukaisesti: ne eivät kuitenkaan rajaudu vain lasten liikuntaan, vaan asiaa on ajateltu laajemmin. This functional thesis is about childhood phase sports and developing them in Rovaniemi. The target group was a group of children under the age of 13. The definition of childhood phase sports is based on the work group which modifies competitive sports in Finland. The group is called HuMu (Huippu-urheilun muutosryhmä). They have published a report called The Athlete Path where this particular age group is in the childhood phase. The purpose of this thesis was to analyse what the current situation in Rovaniemi in childhood phase sports is like and how these activities could be developed. The aim is also to produce theoretical information to the commissioner about why children have to be physically active and ...