Opiskelukyvyn vahvistaminen itsensä johtamisen taitoja kehittämällä - Mustonen, Laura (2025)
Työurien pidentyessä opiskelukyvyn ja sitä myötä työkyvyn vahvistaminen on entistä tärkeämpää. Tämä opinnäytetyö tarjoaa keinoja siihen, kuinka opiskelukykyään voi vahvistaa opintojen aikana. Opiskelukyky vaikuttaa siihen, miten opinnot sujuvat ja miten opiskelija jaksaa. Opiskelukykyyn vaikuttavista osatekijöistä tarkastelun kohteena ovat etenkin opiskelutaidot, joihin myös motivaatio ja itsensä johtaminen lukeutuvat. Karelian opiskelijoilta selvitettiin verkossa toteutetun kyselytutkimuksen avulla opintoja eniten edistäviä ja hidastavia tekijöitä sekä etsittiin ratkaisua siihen, kuinka opinnot saisi sujumaan paremmin. Kyselyllä kartoitettiin myös opiskelijoiden kokema itsensä johtamisen taitojen taso. Vastauksia saatiin 236, mikä ylitti odotukset. Kyselyn mukaan kolmasosa vastaajista kokee oman motivaationsa opintojaan eniten edistävänä tekijänä. Myös läheisten tuki sekä aikatauluttaminen ja suunnitelmallisuus ovat edistäviä tekijöitä. Opintoja eniten hidastaa opintojen ohella työskentely. Ratkaisuksi ehdotetaan töiden vähentämistä, jos se olisi taloudellisesti mahdollista sekä joustavuuden lisäämistä muun muassa etä- ja monimuoto-opiskelun ja yksilöllisen opintosuunnittelun avulla. Opinnäytetyön tuotoksena koottiin itsensä johtamisen muistilista, jota tullaan hyödyntämään toimeksiantajahankkeen toiminnassa.