Liikunta syöpähoitojen aikana: toimintatuokio syöpäsairaiden ensitietopäivässä - Laukkanen, Heidi; Väistö, Päivi (2025)
Syöpään sairastuu vuosittain joka 3. suomalainen. Syöpä on Suomen toiseksi yleisin kuolinsyy ja jopa 40 % suomalaisista arvioidaan sairastuvan syöpään elämänsä aikana. Syövän hoitomuotoja on paljon ja syöpäsairauksien ennuste onkin parantunut ajansaatossa. Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä. Toimeksiantajana toimi Pohjois-Karjalan hyvinvointialue, Siun sote, syöpäkeskus. Opinnäytetyön tavoite oli lisätä syöpäsairaiden ja hoitohenkilökunnan tietoutta liikunnan hyödyllisyydestä syöpähoitojen aikana. Opinnäytetyön tehtävänä on luennoida liikunnan tärkeydestä sekä tuottaa liikunnallinen toimintahetki syöpäsairaiden potilaiden ensitietopäivässä Siun soten hyvinvointialueen syöpäkeskukselle. Jaoimme ensitietopäivässä kyselyn liikuntatottumuksista ennen ja jälkeen syöpädiagnoosin Jaoimme kaikille osallistuneille myös ohjeistuksen, johon oli koottu lyhyesti liikunnan antamat hyödyt hoitojen aikana. Kyselyn tulosten mukaan tietoa liikunnan hyödyllisyydestä hoitojen aikana on tarjolla, mutta se ei ole tavoittanut tarpeeksi laajalti sairastuneita. Liki puolet vastanneista kertoi vähentäneensä liikuntaa syöpähoitojen aikana. Potilaille tuli yllätyksenä, kuinka vähäinen määrä liikuntaa vaikuttaa hyödyllisesti hoitojen aikana. Olisikin tärkeää, että tietoutta asiasta jaetaan enemmän potilaille ja hoitohenkilökunnalle. One in three Finns is diagnosed with cancer every year. Cancer is the second most common cause of death in Finland and up to 40% of Finns are estimated to develop cancer during their lives. There are several treatment options for cancer, and the prognosis for cancer has improved over time. This practice- based thesis was commissioned by the cancer centre of the Wellbeing services county of North Karelia Siun sote. The aim of the thesis was to increase the awareness of cancer patients and nursing staff on the usefulness of physical activity during cancer treatment. The objective of the thesis was to lecture on the importance of physical activity and to design a physical activity session ...