Terveysliikuntaopas varhaiskasvatushenkilöstölle - Pellinen, Elma; Salmi, Sara (2024)
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena on tarjota Savonlinnan varhaiskasvatushenkilöstölle tietoa ja käytännön vinkkejä, jotka edistävät heidän palautumistaan ja jaksamistaan arjessa. Kehittämisprosessin tuotoksena syntyi terveysliikuntaopas, jonka tavoitteena on tarjota konkreettisia keinoja hyvinvoinnin tueksi ja innostaa henkilöstöä säännölliseen terveysliikuntaan. Oppaan sisältö pohjautuu kyselytutkimukseen, tutkittuun teoriatietoon sekä Savonlinnan kaupungin TYLLI-työhyvinvointikyselyn tuloksiin. Toimeksiantajana toimi Savonlinnan varhaiskasvatus ja yhteyshenkilönä Savonlinnan kaupungin kasvatus- ja opetuspäällikkö. Oppaan tarpeelle saimme vahvistusta Savonlinnan varhaiskasvatuksen teettämän TYLLI-työhyvinvointikyselyn tuloksista. Saimme vastaukset analysoitavaksi toimeksiantajaltamme. Kysely oli osa Savonlinnan varhaiskasvatuksen työhyvinvointihanketta. TYLLI-kyselyn vastauksista nousi esiin halu ylläpitää terveellisiä elämäntapoja ja hyvinvointia. Jotta opas palvelee varhaiskasvatuksen työntekijöitä, teetimme kyselyn, johon Savonlinnan varhaiskasvatuksen työntekijät vastasivat. Kyselyssä kartoitimme heidän toiveitaan ja tarpeitaan oppaan sisältöä ajatellen. Vastauksista nousi usein esiin terveysliikunnan mieluisuus arjessa ja luonnossa liikkuminen, joten lisäsimme luontoteemaa mukaan oppaaseen. Suurin osa vastaajista suosi rauhallista kestävyysliikuntaa, joka sisältyy terveysliikuntaan. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi terveysliikuntaopas varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Meille oli tärkeää luoda opas, joka on helposti saatavilla, jotta se palvelee varhaiskasvatuksen väkeä myös kiireen keskellä. Opas alkaa sisällysluettelolla, jonka avulla voi löytää kiinnostavan sisällön sijainnin nopeasti. Oppaan alateemat ovat terveysliikunta luonnossa, työpäivän aikana, vapaa-ajalla ja kiireellisessä arjessa, palautuminen terveysliikunnan tukena sekä lasten kanssa liikkuminen. Opas sisältää helppoja harjoitteita ja vinkkejä terveysliikunnan toteuttamiseen, niin arjessa kuin vapaa-ajalla.