Yrityskysely Vastuullisen matkailun Arctic Lakeland - Kainuu hankkeelle - Raudaskoski, Vilma; Suoharju, Tuija (2024)
Opinnäytetyömme tarkoituksena oli selvittää Kainuun alueen matkailuyritysten tämänhetkistä tilannetta ja kehittämistarpeita vastuullisuustyössään. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Vastuullisen Matkailun Arc-tic Lakeland Kainuu - hanke. Hankkeen päätavoite oli kestävän kehityksen huomioiminen matkailualalla. Opinnäytetyön tutkimusongelmana oli saada hankkeelle tietoa, mitkä toimenpiteet yritykset ovat kokeneet hyväksi vastuullisuustyön kehittämisessä, millaista tukea yritykset kokevat tarvitsevansa vastuullisuustyön kehittämisessä, sekä mitkä ovat suurimpia esteitä vastuullisen matkailun kehittämisessä. Opinnäytetyömme toimeksiantona oli vastuullisuusaiheinen kyselytutkimus. Lisäksi teimme strukturoituja haastatteluita muutamalle yritykselle. Kyselyn linkki lähetettiin toimeksiantajien toimesta Kainuun alueen matkailuyrityksille. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 16 henkilöä ja haastattelut toteutimme neljälle eri yritykselle. Kyselytutkimuksen toteutimme määrällisenä eli kvantitatiivisena tutkimuksena, jonka tulokset raportoitiin toimeksiantajille. Laadullisen eli kvalitatiivisen tutkimuksen toteutimme haastatteluilla laajentaaksemme opinnäytetyötämme. Vuonna 2021 toteutettiin erilaisia kehittämishankkeita, jotta yritykset ovat voineet elpyä pandemian aiheuttaneista vaikeuksista. Kestävä kehitys on jaettu neljään osaan: ekologinen, kulttuurinen, sosiaalinen ja taloudellinen. Jokaisella on oma määritelmänsä ja tapoja toteutua. Yritykset, jotka ovat mukana Sustainable Travel Finland (STF) -polulla, ovat kokeneet suurimpana hyötynä positiivisemman yrityskuvan. Tulosten mukaan suurimpia kehittämistä vaativia osa-alueita matkailualalla ovat markkinointi, yhteistyö ja myynti. Yritykset ovat kokeneet toimiviksi keinoiksi vastuullisuus osaamisen kehittämisessä valmennukset, webinaarit ja työpajat.