Vieraskielisen henkilön oikeusturvan toteutuminen siviiliprosessissa - Kallio-Kujala, Emmi (2024)
Vieraskielisten määrä Suomessa on kasvanut viime vuosina ja on yhä yleisempää, että joku siviiliprosessin asianosainen, todistaja tai muu oikeudenkäynnissä kuultava henkilö puhuu vierasta kieltä eli muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea. Siviiliprosessilla tarkoitetaan haastehakemuksella vireille laitettavaa riita-asian oikeudenkäyntiä, jolla pyritään saamaan yksityisoikeudellisille vaateille oikeussuojaa. Oikeusturvalla tarkoitetaan perustuslain 21 §:n takaamia oikeuksia. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tarkastella vieraskielisten oikeusturvan toteutumista siviiliprosessissa. Työn tavoitteena oli selvittää, vaikuttaako vieraskielisyys oikeusturvan toteutumiseen. Tavoitteena oli myös selvittää, aiheuttaako vieraskielisyys siviiliprosessissa haasteita verrattaessa suomenkielisiin tilanteisiin. Työn toimeksiantajana toimii Pirkanmaan käräjäoikeus. Opinnäytetyö on toteutettu pääasiassa lainopillisella tutkimusmenetelmällä. Käytännön näkökulmaa opinnäytetyöhön on saatu laajojen riita-asioiden parissa työskenteleville käräjäsihteereille suunnatulla sähköisellä kyselyllä. Kyselytutkimuksella saatiin selville näkemyksiä oikeusturvan toteutumisesta sekä lisäksi saatiin tietoa vieraskielisyyden tuomista haasteista siviiliprosessissa. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että vieraskielisyys voi tuoda mukanaan haasteita, jotka saattavat vaikuttaa oikeusturvan toteutumiseen. Näiden haasteiden tunnistaminen on tärkeää, jotta oikeusturva varmasti toteutuu siviiliprosessissa. The number of foreigners in Finland has increased in recent years. It is becoming increasingly common for a party to a civil procedure, a witness, or another person heard in a trial to speak a foreign language. The term ‘foreign language’ refers to any language other than Finnish, Swedish, or Sami. A civil procedure refers to a civil trial initiated by an application for a summons, the purpose of which is to obtain judicial relief for civil claims. Legal protection refers to the rights guaranteed by Article 21 of the Constitution of Finland. The purpose of ...