Anoreksiapotilaan hoitotyö : Oppimateriaali sairaanhoitajaopiskelijoille - Kervinen, Minna (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2015)
Anorexia nervosa eli laihuushäiriö on syömishäiriön tila, jossa syöminen on häiriintynyttä ja suhtautuminen ruokaan on poikkeavaa. Omaan kehoon suhtaudutaan kriittisesti ja minäkuva on vääristynyt. Anoreksian keskeisiä piirteitä on huomattava laihtuminen. Anoreksia on fyysinen, mutta myös psyykkinen sairaus. Laihuushäiriö on yleisemmin nuoruusikäisten tyttöjen sairaus. Esiintyvyys nuorten naisten keskuudessa on 0,3 %. Suomessa laihuushäiriön esiintyvyys on 2,2 %. Pojilla esiintyvää laihuushäiriötä on huomattavasti vähemmän kuin tytöillä. Anoreksiapotilaiden kuolleisuus noin 5–7 %. Opinnäytetyön tarkoitus oli tuottaa tietoa Karelia-ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijoille anoreksiapotilaan hoitotyöstä. Opinnäytetyön tehtävä oli tuottaa oppimateriaali PowerPoint-dioina Moodle-oppimisympäristöön sairaanhoitajaopiskelijoiden käyttöön. Toimeksiantaja tähän toiminnalliseen opinnäytetyöhön oli Karelia-ammattikorkeakoulun Sosiaali- ja terveysalan keskus. PowerPoint esityksessä käsitellään anoreksian oireita, sairauden vaiheita sekä anoreksiapotilaan hoitoa ja hoitotyötä. Anoreksiapotilaan hoito koostuu pääasiallisesti ravitsemushoidosta ja psykoterapeuttisesta hoidosta. Anoreksiapotilaan hoitotyö on perhekeskeistä, yksilövastuista ja moniammatillista hoitotyötä. Jatkotutkimusaiheeksi nousivat aikuisten ja ikääntyvien sairastuminen anoreksiaan ja sen tuomat haasteet, koska anoreksiaan voivat sairastua kaiken ikäiset. Toiseksi jatkotutkimusaiheeksi nousi vallitseva fitness- urheilu ja anoreksiaan sairastumisen yhteys. Anorexia nervosa is an eating disorder characterized by a disturbed attitude towards food and eating. Also, the attitude towards one’s own body is critical and self-image is distorted. A key feature of anorexia is significant weight loss. Anorexia is a physical, and also a psychological disease. Anorexia most commonly affects young girls. Globally, the incidence rate among young woman is 0.3% of population. In Finland, the incidence rate of anorexia is 2.2%. Anorexia is less common among boys than ...