Kaamosoireilun ja -masennuksen ennaltaehkäisy, tunnistaminen ja hoitokeinot : opas Meriva sr -säätiön toimipisteelle Kemikammariin - Hannula, Elina; Räisänen, Jenni (2024)
Opinnäytetyö toteutettiin lineaarisen mallin mukaan toiminnallisena opinnäytetyönä, jonka tuotoksena valmistui opas. Valitsimme toiminnallisen opinnäytetyön, koska aihe vaikutti mielenkiintoisimmalta ja haastavalta toteutustavalta. Opinnäytetyön tietoperustassa perehdyimme kaamosaikaan ja sen vaikutuksiin terveyteen, kaamosoireilun ja -masennuksen ennaltaehkäisyyn sekä kaamosoireilun ja -masennuksen tunnistamiseen ja hoitomuotoihin. Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa tuoreimpaan tutkimustietoon pohjautuva opas kaamosoireilusta ja -masennuksesta, sen ennaltaehkäisystä, tunnistamisesta ja hoitokeinoista. Opinnäytetyö toteutui toiminnallisena oppimisprojektina, ja sen tilaajana toimi Meriva sr -säätiön ylläpitämä Kemikammari. Oppaan tavoitteena oli lisätä kaamosoireiluun ja -masennukseen liittyvää tietoisuutta ja antaa näyttöön perustuvia keinoja kaamosoireilun ja -masennuksen ennaltaehkäisyyn sekä hoitoon. Opas on suunnattu kaikenikäisille, ja siitä hyötyvät ne, jotka kokevat oireilevansa kaamosaikana. Opinnäytetyön tuotoksesta tuli 6-sivuinen, tiivis ja selkokielellä kirjoitettu tietopaketti. Opas on helppolukuinen ja helposti saavutettava. Opas tehtiin Canva-sovellusta käyttäen. Oppaasta tuli selkeä ja käytännönläheinen, ja se sisältää tunnistamis- sekä hoitokeinoja kaamosoireiluun ja -masennukseen. Opasta voi käyttää työkaluna kaamosoireilun ja -masennuksen puheeksi ottamiseen. The thesis was carried out using a linear model as a functional thesis, resulting in the creation of a guide. Functional thesis approach was chosen because the for the authors a functional study seemed the most interesting and challenging to implement for the topic. Polar night period and its effects on health, prevention of seasonal affective symptoms, and depression, as well as the identification and treatment methods for these conditions was studied in this thesis. The purpose of this functional thesis was to produce a guide based on the latest research on seasonal affective symptoms and depression, ...