Sandbatteriets potential för energilagring - Lundström, Oliver (2024)
Detta arbete behandlar utmaningen med energilagring i Finland, särskilt på grund av Finlands användning av förnybara energikällor och hög energiförbrukning för uppvärmning under kalla årstider. Konceptet med sandbatteriet presenteras som en möjlig lösning, med fokus på det i Kankaanpää utvecklat av Polar Night Energy och Vatajankoski. Sandbatteriet använder sig av sensibel termisk energilagring och består av en stor isolerad behållare fylld med sand. Sandbatteriets fördelar inkluderar dess förmåga att lagra stora mängder energi effektivt vid höga temperaturer, dess enkelhet och låga kostnad samt dess kompatibilitet med förnybara energikällor. Arbetet jämför också sandsbatteriteknik med andra energilagringsmetoder som elektrokemiska, mekaniska samt lagring i form av vätgas och beskriver deras för- och nackdelar. Dessutom diskuteras de tekniska aspekterna i form av simuleringar och beräkningar som är relevanta för att bedöma sandsbatteriernas potential för energilagring. Slutligen berörs de praktiska tillämpningarna och de ekonomiska fördelarna med sandsbatteriteknik, inklusive dess potential att optimera energianvändningen och minska kostnaderna samt utsläppen inom olika sektorer.