Liperin Niinikkolammen nykytila ja kunnostussuunnitelma - Puurunen, Lassi; Varis, Atte (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2015)
Tässä työssä selvitettiin rehevöitymisen oireita ilmentävän Niinikkolammen nykytila, sekä suunniteltiin sen vaatimat kunnostustoimenpiteet. Menetelminä käytettiin maastotöitä, valmisaineistoja, sekä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Kunnostusaloitteen toimeksiantajana oli Liperinsalon-Ristisalmen osakaskunta ja työ toteutettiin yhteistyössä Karelia ammattikorkeakoulun, Niinikon erä ry:n sekä Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen kanssa. Niinikkolampi on latvajärvi (33 ha), jonka valuma-alueella (270 ha) on maa- ja metsätaloutta. Järviallas on tilavuudeltaan 1,1 miljoonaa kuutiometriä ja sen suurin syvyys on 9,6 metriä. Veden viipymä altaassa on noin 16 kuukautta. Vuosien 2013 - 2014 aikana järvestä tutkittiin fysikaalis-kemialliset muuttujat, kuten vedenlaatu ja pohjasedimentti sekä biologiset tekijät, kuten kalasto, vesi- ja rantakasvillisuus ja pohjaeläimet. Niinikkolampi kärsii rehevöitymisestä, jonka aiheuttaa ulkoinen ja sisäinen kuormitus. Tämä ilmenee järvessä ajoittaisena happikatona pohjan läheisyydessä ja siitä syystä järven kalasto ja pohjaeläimistö on yksipuolistunut. Niinikkolammen valuma-alueelle suunniteltiin yhteensä neljä kosteikkoa ja luoteesta laskevaan uomaan pohjapatoja. Järven kunnostusmenetelmiksi valikoitui vesikasvien niittäminen, hoitokalastus, järviveden hapetus sekä järvestä laskevan uoman ennallistaminen. The purpose of this thesis was to investigate the current state of lake Niinikkolampi and plan the required renovation measures. The methods used in this work were field stud-ies, ready material as well as related literature. Restoration initiative was commissioned by the Liperinsalo-Ristisalmi cooperative soci-ety and the work was carried through in cooperation with Karelia University of Applied Sciences, Niinikon Erä ry and the North Karelian Centre for Economic Development, Transport and the Environment. Niinikkolampi is a headwater lake (33 ha) with a catchment area (270 ha) of mostly agriculture and forestry. The lake basin has a volume of 1.1 million cubic meters and a maximum ...