Securing the functionality of seawater intakes in ice operation - Kupiainen, Iida (2024)
Jäissä kulkevien laivojen merivesijärjestelmien käyttövarmuutta pyritään parantamaan suunnittelun keinoilla, jotta jääolosuhteissa operointi olisi turvallista ja vakaata. Haasteita operointiin tuovat hankalat olosuhteet, joissa laiva kulkee sohjossa tai pirstaleisessa jäässä ja siten merivesikaivoon kulkeutuva jää voi aiheuttaa tukoksen kaivossa tai putkistossa. Tämän opinnäytetyön kohteena on laivan erillismerivesikaivo, joka on laivoissa, joissa säännösten mukaan tarvitaan hätäpalopumpulle oma pumppaussysteemi tai hätäpalopumppu täytyy sijoittaa laivan konehuonetilojen ulkopuolelle. Hätäpalopumppu on kriittinen kuluttaja, jonka toiminta tulee turvata kaikissa tilanteissa paloturvallisuuden vuoksi. Myös käytännön näkökulmat, kuten pitkien putkilinjojen lyhentäminen voi olla peruste erillismerivesikaivon rakentamiselle. Opinnäytetyössä käsitellään myös jään fysikaalisia ominaisuuksia, sekä perehdytään merivesijärjestelmään kokonaisuutena. Näiden teoriatietojen jälkeen perehdytään tarkemmin erillismerivesikaivojen ominaisuuksiin kahden oikean elämän esimerkkitapauksen kautta. Opinnäytetyön toimeksiantaja on Aker Arctic Technology Oy. Esimerkkitapauksiin pohjaten tehtiin karkeita esimerkkilaskelmia vaadittavasta lämmitystehosta ja siitä millaisin keinoin lämmitystä kaivoille voitaisiin tuoda. Jäänsulatusmenetelmien lisäksi käsitellään myös muita keinoja, joilla sohjoontumisongelmat voitaisiin estää, kuten geometria ja sijoittelu laivassa.