Simulaatiokoulutuksen vaikutus Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ensihoitohenkilöstön osaamiseen toimia suuronnettomuustilanteessa - Kekkonen, Jarmo; Pölönen, Henna (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2015)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella järjestettävän simulaatiokoulutuksen vaikutuksia ensihoitajien osaamisen tasoon. Koulutuksen tavoitteena oli lisätä ensihoitajien valmiuksia toimia suuronnettomuustilanteessa. Harjoituksessa keskityttiin primaaritriagen tekemiseen, tilannetietoisuuden ylläpitämiseen ja tilannejohtamiseen. Koulutus koostui teoriaosuudesta sekä simulaatioharjoituksesta ja sitä seuranneesta debriefing-tilaisuudesta. Tilaisuuden jälkeen osallistujat täyttivät palautelomakkeen. Palautelomakkeen avulla pystyttiin tarkastelemaan koulutuspäivän vaikutuksia henkilökunnan osaamisen tasoon. Palautelomake sisälsi sekä strukturoituja että avoimia kysymyksiä. Strukturoidut kysymykset analysoitiin SPSS Statistical Package for Social Sciencies -ohjelmistolla. Strukturoitujen kysymysten avulla selvitettiin, millaiseksi ensihoitajat arvioivat osaamisen tasonsa keskeisten käsitteiden sisällön hallinnassa sekä ennen koulutusta että sen jälkeen. Avointen kysymysten avulla oli mahdollista kartoittaa, millaisena ensihoitohenkilöstö koki koulutuksen ja kuinka sitä tulisi jatkossa kehittää. Koulutukseen osallistui 50 henkilöä, joista palautelomakkeen täytti 48. Koulutuspäivien vastausprosentiksi muodostui siis 96%. Otantaa voidaan pitää riittävän suurena perusjoukkoon verrattuna (146 henkilöä). Simulaatiokoulutuksella havaittiin olevan myönteinen vaikutus ensihoitajien osaamisen tasoon. Keskeisten käsitteiden sisällöllinen selkeys vahvistui. Ensihoitajat kokivat koulutuksen hyödyllisenä, sillä merkittävä osa henkilöstöstä koki työpaikalla saamansa koulutuksen suuronnettomuustilanteessa toimimisesta joko vähäiseksi tai erittäin vähäiseksi. Tulevaisuudessa olisi hyvä miettiä, millaisia ensihoidon erikoistilanteissa osaamisen ylläpitämiseen tähtääviä koulutusmenetelmiä on olemassa ja kuinka niitä voisi Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella hyödyntää kouluttamisessa. This Bacherol´s thesis is a research about the influence of a simulation training in paramedic skills at North Karelian fire and rescue department. The objective of the training day was to improve paramedics’ readiness to operate in a major incident situation. In the simulation the focus was on primary triage, keeping up the situational awareness and being in charge of the situation. The training day consisted of a theory part and a simulation which was followed by a debriefing part. After the training day, participants filled out feedback forms. With the feedback form it was possible to examine how the training day had affected the participants’ paramedic skills. The feedback form consisted of structured and open questions. The structured questions were analyzed by using a Statistical Package for Social Sciences (SPSS) program. The structured questions helped the paramedics to evaluate their skills about fundamental terms before and after the training day. Open questions were used to examine how the paramedics experienced the training day and how it should be developed. 50 persons attended the training day and 48 of those filled out the feedback form. Thus the response percentage of the training day was 96%. The sampling can be considered big enough compared to the basic group (146 persons). Furthermore, it was discovered that the simulation training had a positive influence on the paramedic skills. The understanding of the content of fundamental terms improved. Paramedics found the training day useful because a significant part of the staff experienced that they had little training or no training at all at their workplace. In the future it would be good to examine what kind of training programs there are available in order to maintain special situation skills and how those training programs could be used at North Karelian fire and rescue department for educational purposes.