Ultraäänen käyttökoulutuksen järjestäminen Eksoten ensihoidon kenttäjohtajille - Harjula, Tuomas; Toivonen, Tuukka (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2015)
Tässä toiminnallisessa opinnäytetyössä tarkoituksena oli suunnitella, koota ja järjestää ultraäänen käyttökoulutus ensihoidon kenttäjohtajille Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin alueella. Koulutuksen tavoitteena oli opettaa kohderyhmälle ultraäänen toimintaperiaate, ultraäänilaitteen peruskäyttö sekä sydämen ja keuhkojen sovellettu ultraäänitutkimus PAUSE-protokollaa mukaillen. Koulutuksen jälkeen kohderyhmällä tuli olla perustaidot ultraäänen hyödyntämiseen päivittäistyössään sekä valmius kouluttaa vastaava osaamistaso oman työpaikkansa henkilöstölle. Opinnäytetyön teoriapohja koottiin perehtymällä ultraäänen käyttöön ensihoidossa ulkomailla ja Suomessa. Teoriapohja rakennettiin tutkimustiedon lisäksi ultraääntä päivittäin työssään käyttävien asiantuntijoiden vapailla haastatteluilla. Koulutuspaketti koottiin kerättyä tietoa sekä asiantuntijalääkärin, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Susanne Ångerman-Haasmaa, ammattitaitoa hyödyntäen, ja valmis koulutus järjestettiin syksyllä 2014 Lappeenrannassa. Saadut oppimistulokset olivat pääosin samansuuntaisia aiempien aihetta käsitelleiden tutkimusten kanssa, ja kohderyhmä koki annettujen oppimistavoitteiden täyttyneen. Valmis koulutuspaketti luovutettiin koulutuksen jälkeen Eksoten ensihoidon käyttöön, ja ensihoidon kenttäjohtajat jatkavat henkilöstönsä kouluttamista työn pohjalta. Jatkotutkimuksissa olisi aiheellista selvittää ultraäänen käytön yleistymistä ensihoidossa kansainvälisesti ja Suomessa, seurata ultraäänen käyttöä Etelä-Karjalan alueen ensihoidossa ja syventää jo koulutetun henkilöstön osaamista uusilla tutkimusikkunoilla tai –aiheilla. Perusteltua olisi myös tutkia opinnäytetyön pohjalta koulutetun henkilöstön osaamisen säilymistä. The objective of this practical thesis was to plan, compose and organize an entry-level ultrasound training for EMS supervisors in South Karelia. The aim was to teach the basics of ultrasound functionality, use in medicine, practicality in out-of-hospital care and how to perform the PAUSE-protocol. After the training the audience should possess the necessary skills to utilize ultrasound examinations at work and to teach the same basic level of knowledge to other paramedics. The theory to this thesis was collected by familiarizing the authors with the use of ultrasound in emergency medical services. Along with knowledge gathered from mostly English language literature and research, the authors consulted Finnish medical experts who use ultrasound in their work. Using this theoretical background and the practical advice of anaesthetist Susanne Ångerman-Haasmaa (M.D., HEMS physician), the authors collated a one-day training course which was held in Lappeenranta, Finland in the autumn of 2014. Evidence gathered from the training course followed mainly along the lines of prior research into the subject. The target audience found that the training goals had been achieved and are now utilizing the training course composed in this thesis to educate other paramedics in South Karelia.