Akustiset mittaukset osana akustiikkalaboratorion laadunvarmistusta - Turunen, Mirko (2024)
Opinnäytetyössä perehdyttiin akustiikkalaboratorion suunnitteluun, rakentamiseen ja testaukseen. Opinnäytetyön tavoitteena oli saada tietoa akustisten ominaisuuksien testaamiseen tarkoitetun tilan valmistumisesta ja testauksesta. Opinnäytetyössä tehdyn tutkimuksen tukena toimi Karelian tiloihin rakennettu akustiikkalaboratorio. Akustiikkalaboratoriolle suoritettiin akustiset mittaukset rakennetun kokonaisuuden laadunvarmistamiseksi. Tutkimusta tehdään äänen ja rakenteiden akustisista ominaisuuksista. Akustiikkalaboratorion perustana toimi SFS-EN ISO 10140 standardin osiot 1–5. Standardissa on määritelty akustiikkalaboratorion tavoitteelliset ominaisuudet ja mitat standardien mukaista testausta varten. Standardin perusteella suoritettiin akustiikkalaboratorion vertailua standardin asettamiin tavoitteisiin. Rakenteiden akustisten ominaisuuksien testauksien tarve on kasvanut rakenteille asetettujen vaatimuksien takia. Akustisten ominaisuuksien testaustilojen avulla rakenneosien akustiset ominaisuudet saadaan määriteltyä ja lasketuille tuloksille saadaan dataa tukemaan laskentaa.