Kuntosaliharjoittelun teoriaopas nuorille: voiman ja lihasmassan kasvatus - Räty, Jerry; Lempinen, Tatu (2024)
Lihasmassa ja kuntosaliharjoittelu kiinnostaa enemmän ja enemmän ihmisiä ja etenkin nuoria. Sosiaalisen median kautta saatava kuva harjoittelusta kuitenkin kertoo hyvin vähän tosielämän harjoittelusta kuntosalilla. Jos lihasmassan kasvatuksen aloittaminen ja kuntosaliharjoittelu kiinnostaa, on tämä työ sinua varten. Opinnäytetyön tavoitteena oli toimia työkaluna kuntosali harrastusta aloitteleville ja siitä kiinnostuneille nuorille, eli millainen opas kuntosaliharjoitellussa auttaa alkuun? Työn tarkoituksena oli luoda tutkitun tiedon sekä haastatteluiden avulla muutaman sivun mittainen opas, jota nuorten olisi helppo ymmärtää. Työn tarkoituksena on myös poistaa nuorten harhaluuloja, jota he ovat saaneet itselleen kuntosaliharjoittelusta sosiaalisen median kautta. Kuntosaliharrastus on nouseva trendi. On tärkeää, että aloittaessa kuntosaliharrastusta nuorella on kokonaisvaltaisempi tieto itse salilla treenaamisesta sekä kehitystä tukevasta ruokavaliosta. Työn toteuttamisvaiheessa käytettiin kirjalähteitä sekä kansainvälisiä tutkimuksia teoriatiedon pohjana. Jotta aineisto on monipuolisempi, etsimme tietoa useammasta eri lähteestä samaan aiheeseen liittyen. Ensisijaisesti pyrimme käyttämään alan asiantuntijoiden kokoamia tutkimuksia ja teoksia. Haastattelimme myös monien vuosien valmennuskokemusta omaavaa henkilöä saadaksemme käytännön näkökulmaa teoriatiedon tueksi. Haastattelun kautta tulikin ilmi, että käytännön kokemus peilasi hyvin paljon teoriatietoon, jota olimme hankkineet. Kuntosalilla voit harjoitella monella eri tavalla ja ihmisillä voi olla hyvin erilaisia motiiveja kuntosalilla käymiseen. Tämä opinnäytetyö keskittyy hypertrofian eli lihasmassan kasvattamiseen, sekä hermostollis-/hermostollishypertrofisen suorituskyvyn kehittämiseen. Lihasmassan kasvattamiseen tapoja on monia ja ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa. Työ tarjoaa lukijalle peruspilarit lihasmassan kehittämiseen kuntosalilla ja keskitytään siihen, mikä on oikeasti oleellista, jotta lihasmassa kehittyy.