Ikäosaava johtaminen työelämässä: taskukortti kirjallisuuskatsauksen pohjalta - Majamaa, Mia; Roivainen, Markku (2024)
Ikäosaava johtaminen on ajankohtainen aihe työelämän ikääntyessä, mikä korostuu myös hallitusohjelmissa eri-ikäisen henkilöstön työkyvyn tukemisen kautta. Opinnäytetyön tarkoitus oli tuottaa tietoa ikäosaavasta johtamisesta ja kehittää lähijohtajien johtamisosaamista työelämää osallistavalla keskustelulla. Opinnäytetyön tavoite oli vahvistaa lähijohtajien ikäosaamista ja kirjallisuuskatsaukseen perustuen tuottaa materiaalia digitaalisessa muodossa Karelian ikäystävällinen työelämäosion verkkosivuille. Opinnäytetyön tuotos on Karelia-ammattikorkeakoulun ikäosaamisen kehittäminen ja johtaminen tutkinto-ohjelman opiskelijoiden tuottama taskukortti ikäosaavasta johtamisesta lähijohtajien työn tueksi. Opinnäytetyön toimeksiantaja on Karelia EAFS-hanke. Opinnäytetyö analysoi kartoittavalla kirjallisuuskatsauksella ikäosaavan johtamisen keskeiset teemat ja vei niitä työelämälle. Kirjallisuuskatsauksesta ilmeni, että ikäosaavan johtamisen piirteet ovat keskeinen keino eri-ikäisen henkilöstön työhyvinvoinnin tukemisessa läpi työuran eri vaiheiden. Työelämää osallistavasta keskustelusta ilmeni, että ikäosaavan johtamisen piirteitä on käytössä työelämässä. Keskusteluista ei ilmennyt, että sitä korostettaisiin erityisesti organisaatioissa.