Rikastushiekka-altaan louhepadon rakentamisen työohjeet - Rautio, Anssi (2024)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli laatia työohjeet rikastushiekka-altaan korottamiseen louhemateriaalista tehtävällä patorakenteella. Tässä opinnäytetyössä perehdyttiin rakennuskohteen yleisiin vaatimuksiin, työn turvallisuusvaatimuksiin sekä kyseisen tyyppisen erikoisrakentamisen vaatimuksiin. Opinnäytetyö tehtiin Arctic Infra Oy:n toimeksiantona Sodankylässä sijaitsevan Kevitsan monimetallikaivoksen rikastushiekka-altaan patorakennusurakkaan. Opinnäytetyön tarkoituksena oli luoda yritykselle toimiva työkalu uusien työntekijöiden perehdytykseen. Toimeksiantajayrityksessä nähtiin tarve yhtenäistää henkilöstön perehdytystä ja kirjalliset työohjeet nähtiin tässä hyvänä vaihtoehtona. Työohjeiden tarkoituksena on se, että ne antavat aina yhtenäisen tietopohjan perehdyttäjälle ja toimivat tukimateriaalina perehdytettävälle uudelle työntekijälle. Toisaalta työohjeita voidaan myös hyödyntää olemassa olevan henkilöstön lisäkoulutuksessa. Käytettäessä työohjeita perehdyttämiseen saadaan kaikki tarvittava tieto siirrettyä samoilla periaatteilla kaikille perehdytettäville henkilöille, eikä esimerkiksi kouluttaja, joka on kokenut maanrakennusalan ammattilainen, jätä käsittelemättä mitään aihealuetta, jota hän itse saattaisi pitää itsestäänselvyytenä. Työohjeita koostettaessa perehdyttiin lakimääräyksiin, kyseisen tyyppisten rakenteiden työselosteisiin, kaivosten tarkentaviin ohjeisiin ja määräyksiin sekä nykyisiin käytössä oleviin työmenetelmiin. Aineistoon perehtymisen jälkeen materiaalista koostettiin työohje perehdytyksen ja koulutuksen tueksi. Tämän opinnäytetyön pohjalta laadittiin yksityiskohtaiset työohjeet kyseisen tyyppisen patorakenteen työvaiheista. Työohjeiden tarkoituksena on yhtenäistää rakennustyön toimintamallit ja käytänteet. Valmiissa kokonaisuudessa saatiin tuotua esille työnteon Turvallisuus- ja ympäristönäkökohdat ja rakennustyön menetelmät.