Muihttohallat-Muistutella : Hoitohenkilökunnan kokemuksia saamelaisten muistisairaiden hoitotyöstä Utsjoella - Labba, Eila-Maria (Lapin ammattikorkeakoulu, 2014)
Opinnäytetyön tarkoituksena on tuoda esille hoitohenkilökunnan kokemuksia saamelaisten muistisairaiden hoitotyöstä Utsjoella. Millaisia vahvuuksia ja haasteita sekä kehittämistarpeita he ovat kokeneet hoitaessaan saamelaisia muistisairaita. Tutkimuksen tavoitteena on kerätä tietoa ja antaa eväitä kohdata ja hoitaa saamelaisia muistisairaita, saamelaisalueella sekä sen ulkopuolella. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys antaa lukijalle perustiedot siitä, mitä tässä tutkimuksessa tarkoitetaan saamelaisen kulttuurisen taustan omaavan ikäihmi-sen ja muistisairauden välillä. Saamelaisten saamat palvelut omalla äidinkielellään, eivät aina ole itsestään selvyys saamelaisalueellakaan. Tutkimus on laadullinen ja aineiston keruu on toteutettu teemahaastattelulla. Kvalitatiivisen eli laadullisen tutkimuksen tulokset on analysoitu aineistolähtöisellä sisällönanalyysimenetelmällä. Tutkimustuloksista nousee selkeästi esiin asenteiden ja ennakkoluulojen sekä yhteistyön ja avoimuuden merkitys hoitotyössä. Tärkeä huomioitava tutkimustulos oli myös hoitohenkilökunnan myönteinen asenne tiedonsaantiin, ohjaukseen ja neuvontaan, koskien saamelaisuutta, sisältäen saamelaisten elämäntapaa, kieltä ja historiaa. Hoitopuolen sanasto saameksi katsottiin tärkeäksi ja sitä toivottiin heti tullessa töihin paikkakunnalle. Johtopäätöksenä, tutkimuksen tuloksista olivat samansuuntaiset kuin aikai-semmat tutkimukset. Tässä tutkimuksessa hoitohenkilökunnan tarve oppia saamelaista kulttuuria ja kieltä korostui. Lisäksi tutkimuksessa painottuu yhteis-työn merkitys ja sen tiivistäminen kulttuurien välillä. The aim of this thesis is to bring out the experiences of the health care person-nel, who are working with Sámi people having a memory diseases in Utsjoki. What kind of strengths, challenges and needs for development they have no-ticed while working with Sámi people having a memory diseases. The theoretical frame of this research provides basical knowledge of who the Sámi people are, of Sámi culture and of people with memory diseases. It is not ...