Seksitaudit ja niiden testaus Rovaniemellä : opas opiskeluterveydenhuollon asiakkaille - Mesilaakso, Alisa; Talvensaari, Sonja (2024)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä opas, joka sisälsi tietoa yleisimmistä seksitaudeista, testauksesta sekä testeihin hakeutumisesta Rovaniemellä. Opinnäytetyön teoriaosuudessa avasimme käsitteitä seksuaalikasvatuksesta ja - käyttäytymisestä sekä seksuaalisesta hyvinvoinnista. Nämä käsitteet ovat osa seksuaaliterveyttä, jossa käsitellään ihmisen seksuaalisuutta fyysisen, psykologisen, emotionaalisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin kautta. Seksuaaliterveys käsittää ihmisen seksuaalisen identiteetin, vuorovaikutuksen, tuntemukset, suhteet ja fyysisen terveyden. Kerroimme myös yleisimmistä seksitaudeista, kuten klamydia, tippuri, hepatiitti b ja c, hiv ja kuppa, sekä niiden testauksesta ja hoidosta. Lopuksi toimme myös esille seksitautien ennaltaehkäisyn sekä ohjauksen tärkeyden hoitotyössä. Ennaltaehkäisyn huomioiminen jo ohjausvaiheessa on tärkeää, sillä siten pystytään välttämään taudin leviäminen sekä niistä johtuvat mahdolliset seuraamukset. Toteutimme opinnäyteyön toiminnallisena menetelmänä, joka on käytännönläheinen sekä työelämälähtöinen. Oppaan tuotteistamisprosessin malliksi valikoitui lineaarinen malli. Teimme yhteistyössä Rovaniemen opiskeluterveydenhuollon kanssa nuorille oppaan, jossa kerroimme tärkeimmät tiedot liittyen seksitautien testaukseen. Opasta voi hyödyntää rovaniemeläiset toisen asteen opiskelijat, joilla ei ole tietoa siitä, miten hakeutua ja valmistautua seksitautitesteihin sekä miten testaus tapahtuu tai miten seksitauteja hoidetaan. Opiskelijoiden lisäksi opas on tehty hyödynnettäväksi opiskeluterveydenhuollon ammattilaisille heidän työhönsä. Oppaan tavoite on helpottaa ammattilaisen työtä, sillä opiskelijoille annettava tieto seksitaudeista ja niiden testauksesta on koottu yhteen oppaaseen. The purpose of the thesis was to make a guide containing information on the most common sexually transmitted diseases, their testing, and applying for tests in Rovaniemi, Finland. In the theory part of the thesis, concepts such as sexual education and behaviour, and sexual well-being were ...