Demonstroivan ruokaelämystapahtuman järjestäminen The Box:ssa - Uotinen, Jenni (2024)
Tämä toiminnallinen opinnäytetyö kertoo immersiivisen ruokaelämystapahtuman rakentamisesta The Box:iin keväällä 2024. Immersiivisyydellä tarkoitetaan uppoutumista toiseen ympäristöön. Opinnäytetyön toimeksiantaja on LAB8, joka on Haaga-Helian ammattikorkeakoulun palvelukokemusten laboratorio. The Box on yksi LAB8:n toiminnallinen osa, joka luo moniaistisia elämyksiä hyödyntämällä teknologisia elementtejä. Tapahtuman kohderyhmänä ovat kansainväliset vaihto-opiskelijat Institut Lyfe:stä. Tapahtuman ja opinnäytetyön idea syntyi, kun opinnäytetyön kirjoittajalle selvisi, ettei Institut Lyfe:ssä hyödynnetä The Box:in kaltaista tilaa. Opinnäytetyö koostuu kahdesta osasta, tietoperustasta ja toiminnallisesta osiosta. Opinnäytetyön päätavoitteena on suunnitella ja toteuttaa immersiivinen ruokaelämystapahtuma The Box-tilaan. Alatavoitteena on perehtyä suomalaisiin raaka-aineisiin kasvuvyöhykkeiden kautta, ja luoda siitä maistelumenu. Lopputuloksena syntyy elämyksellinen ja opetuksellinen ruokatapahtuma. Tietoperustassa käsitellään kahdessa pääluvussa suomalaista ruokakulttuuria ja moniaistista ruokaelämystapahtumaa. Ensimmäisessä pääluvussa suomalaista ruokakulttuuria tarkastellaan kasvuvyöhykkeiden, jokaisenoikeuksien ja arktisten olosuhteiden suunnalta. Luvussa kerrotaan myös ilmaston lämpenemisen vaikutuksista suomalaisiin raaka-aineisiin. Tietoperustan toisessa pääluvussa kerrotaan elämyksellisen tapahtuman rakentamisesta, perusaistien toimimisesta syömisen yhteydessä sekä menusuunnittelun perusteista ja ruokatuotannon laadunvalvonnasta. Toiminnallisessa osiossa kerrotaan lähtökohdista tapahtuman idean taustalla, moniaistisen tapahtuman suunnittelu- ja toteutusprosesseista, menusuunnittelusta ja tapahtuman toteutumisesta. Tapahtuman ja menun suunnittelussa ja toteuttamisessa hyödynnettiin SWOT- analyysiä, Ganttin kaaviota ja Demingin laatuympyrää, sekä tämän opinnäytetyön tietoperustaa ja kirjoittajan ammattitaitoa. Tapahtuman toteutumisen laadullista onnistumista analysoidaan Webropolin avulla luotujen ...