"Jos et ennakoi, tulee yllätyksiä!" : ennakoinnin hyödyntäminen TKI-hankevalmistelussa - Hirvonen, Janne; Pellikka, Markus (2024)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, millä tavalla Lapin ammattikorkeakoulussa ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDUssa hyödynnetään ennakointia ja ennakointitietoa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeiden valmisteluprosessissa. Tutkimuksessa hyödynnettiin toimeksiantajien TKI-hankevalmisteluun liittyviä ohjeistuksia ja prosessikuvauksia. Tietoperusta rakentui strategisen johtamisen ja suunnittelun, TKI-toiminnan prosessien ja ennakoinnin monitasoiseen hyödyntämiseen. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa menettelytapoja ennakoinnin hyödyntämiseksi toimeksiantajien TKI-hankkeiden hankevalmistelussa. Tutkimuksessa hyödynnettiin kehittämistutkimuksen menetelmiä. Laadullista tutkimusta varten kerättiin toimeksiantajien TKI-prosesseihin liittyvää dokumentaatiota, toteutettiin työpajoja sekä haastateltiin kahden verrokkioppilaitoksen asiantuntijoita. Tutkimuksessa kertyneelle aineistolle suoritettiin laadullinen sisällönanalyysi ja sen perusteella tuotettiin teoriaan perustuvia johtopäätöksiä ja kehittämissuosituksia toimeksiantajille. Opinnäytetyön tuloksena todettiin, että molempien toimeksiantajien TKI-hankevalmistelussa hyödynnettiin ennakointia ja ennakointitietoa. Ennakoinnin hyödyntäminen ei kuitenkaan ilmennyt toimeksiantajien valmisteluprosessien dokumentaatioissa tai TKI-hankkeiden valmistelukäytänteissä. Kehittämissuosituksena opinnäytetyö tuo esille ennakointiosaamisen ja tulevaisuuslukutaidon kehittämisen sekä alueella toimivien organisaatioiden ennakointivalmiuksien ja ennakointikyvykkyyden edistämisen tuloksellisemman TKI-hanketoiminnan edistämiseksi. The purpose of the thesis was to find out how foresight and foresight information is utilized in the planning process of research, development and innovation projects at Lapland University of Applied Sciences and Rovaniemi Educational Consortium REDU, and how it should be developed. The study made use of guidelines and process descriptions related to commissioning institutions RDI project planning. The theoretical knowledge base was built on ...