Joukkorahoitus verrattuna perinteisiin yritysrahoitusmuotoihin ja -kanaviin - Kervinen, Sami (Laurea-ammattikorkeakoulu, 2014)
Laurea-ammattikorkeakoulu Tiivistelmä Laurea Leppävaara Liiketalouden koulutusohjelma Sami Kervinen Joukkorahoitus verrattuna perinteisiin yritysrahoitusmuotoihin ja -kanaviin Vuosi 2014 Sivumäärä 55 Tämä opinnäytetyö tutkii rahoitusmaailman ilmiötä nimeltä joukkorahoitus. Opinnäytetyön tavoitteena on selvittää, mitä joukkorahoitus käsitteenä tarkoittaa ja mitkä ovat sen hyödyt, haitat sekä keskeiset eroavaisuudet verrattuna perinteisiin yritysrahoitusmuotoihin ja –kanaviin. Työ rajautuu tutkimaan Internet-pohjaista joukkorahoitusta suomalaisten yritysten näkökulmasta. Opinnäytetyö perustuu lähes kokonaan kirjalliseen tutkimukseen. Olen pyrkinyt etsimään tietoa joukkorahoituksesta sekä perinteisistä yritysrahoitusmuodoista ja -kanavista mahdollisimman kattavasti. Olen myös saanut opinnäytetyöhöni apua valtionvarainministeriön rahoitusmarkki-naosaston neuvottelevalta virkamieheltä Aki Kalliolta sähköpostin välityksellä. Kallio selvensi ja perusteli sähköpostiviestissään valtionvarainministeriön joukkorahoituksesta käyttämää termistöä sekä esitti oman arvionsa joukkorahoitusmarkkinoiden kokoluokasta Suomesta. Käsittelen opinnäytetyössä aluksi yritysrahoituksen peruskäsitteistöä, perinteisiä yritysrahoi-tusmuotoja sekä merkittävimpiä perinteisiä yritysrahoituskanavia. Tämän jälkeen tarkastelu siirtyy joukkorahoitukseen, jota käsitellään työssä yksityiskohtaisemmin. Työ käsittelee jouk-korahoituksen keskeisen termistön, historian, lainsäädännön, markkinat, eri muodot, alustat, hyvät ja huonot puolet sekä keskeiset eroavaisuudet verrattuna perinteisiin yritysrahoitusmuotoihin ja –kanaviin. Lopuksi pyritään vielä hahmottamaan kuvaa siitä, miksi yrityksen kannattaisi valita joukkorahoitus ja minkälaisille yrityksille se sopii. Joukkorahoitus tarkoittaa liike- tai muun hankkeen rahoittamista laajan rahoittajajoukon te-kemien sijoitusten avulla. Internet-pohjainen joukkorahoitus on niin Suomessa kuin kansainvä-lisestikin melko tuore ilmiö ja sen nousun on mahdollistanut Internetin sekä sosiaalisen median kehittyminen, ...